Здраве и красота

5 нетипични причини да посетите дерматолог

За какво може да ни потрябва кожният лекар?

12.04.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

На кожен лекар ходим обикновено, когато имаме обрив, възпаления по кожата или някакви видими и неоспорими причини за подобно посещение. При дерматолог обаче може да ви се наложи да отидете и поради други, доста странни причини, за които не сте подозирали. Кои са те?

Раздразнени очи

Зачервените и раздразнени, сълзящи очи невинаги са проблем, насочен към очните лекари. Конюнктивитът е инфекция, която обхваща окото и клепачите. Ето защо тази инфекция обхваща полето на дерматолога. Лекарство срещу тази инфекция, разбира се, изписват и офталмолозите, но ако отидете на кожен лекар, няма да сбъркате.

Косата ви изглежда зле

Косата ви е повехнала и накъсана. Имате пърхот и косопад. Тези проблеми подсказват за вероятен кожен проблем, затова е добре да се консултирате с дерматолог.

Имате проблеми с ноктите

Инфекциите и заболяванията по ноктите са причина да посетите кожен лекар. Най-честите причини за разрушаване и заболяване на ноктите са гъбичките. Лющещите се нокти с променен цвят и дебелина могат да подсказват още за псориазис, хранителни дефицити, заболявания на щитовидната жлеза.

Консултацията с дерматолог ще ви помогне да се насочите към точния специалист за проблема.

Свързани статии

Рани в устата

Раните в устата са дерматологичен проблем, който обаче може да подсказва и за други здравословни състояния, свързани с имунната система и стомашно-чревния тракт. Дерматологът ще ви консултира по най-подходящия начин.

Имате депресия

Първото нещо, което човек си мисли, когато е депресиран, е да потърси помощ от психолог. Депресията обаче често има физически прояви, вследствие на дълбоко потиснатото психическо състояние.

Могат да се появят различни видове екземи, да се отключи псориазис, както и други кожни възпалителни заболявания, косвено свързани с депресията.

Снимки: istock

Коментирай