Здраве и красота

Изненадващи неща, които ни състаряват

Консумация на захар

19.04.2016г. / 07 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Докато стареенето е неизбежна част от живота, това колко бързо ще се появяват бръчки върху кожата ни зависи от различни фактори. Въпреки че има някои очевидни причини за преждевременното стареене, има много безобидни на пръв поглед неща, които също могат да ни състарят. Вижте някои от тях.

Пиенето със сламка

Как пиете любимите си свежи напитки? От бутилката или с помощта на сламка? Е, трябва да знаете, че и по двата начина ускорявате процеса на стареене. В действителност отпиването със сламка или директно от шишето, също като при тютюнопушенето може да е причина за появата на фини бръчици около и над устата. За да забавите времето, най-добре консумирайте напитките от чаша.

Водите застоял начин на живот

Ползите от редовната физическа активност са неизмерими. Доказано е, че спортът намалява риска от развитието на болестта на Алцхаймер, повишава настроението и намалява стреса. Също така по време на физическа активност се ускорява и кръвообращението, което неминуемо се отразява благоприятно върху състоянието на кожата.

От друга страна застоялият начин на живот повишава риска от затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, но и по-бързо ни състарява.

Консумация на захар

Консумирането на твърде много захар носи негативни последствия не само за талията ни, но според проучвания може да доведе до по-ранно състаряване на кожата. След консумация на сладкиши, нивата на кръвната захар се покачват.

Настъпва процес наречен гликиране, който има негативни ефекти върху колагена, отговорен за младостта. С времето кожата започва да губи своята еластичност, гладкост и свеж тен. Ето защо е важно да контролирате приема на захар.

Вашата работа

Харесвате ли работата си? А знаете ли, че тя може да се окаже една от причините за това кожата ви да загуби младостта си преждевременно? Работата е голям източник на стрес за много хора и според изследвания може да увеличи риска от сърдечни заболявания, но и да ускори стареенето на клетките.

Също така дългите часове в офиса отнемат от вашето време, в което може да спортувате, да релаксирате или да се забавлявате. Ето защо е добре да помислите дали не е време да смените работната среда с друга, която ще ви осигури благоприятен работен климат.

Бедна на мазнини и важни хранителни вещества диета

Когато искаме да свалим няколко излишни килограма, смятаме че изключването на всякакви мазни храни от диетата е правилната формула. Не и за младостта на кожата. Има редица здравословни храни, богати на полезни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да са ключът не само към добрата фигура, но и към поддържането на млада и красива кожа.

Свързани статии

Така например авокадото, сьомгата, орехите, лененото семе са богати на омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение не само за здравето на сърцето, но и за младежкия ни вид. Тези храни съдържат и ценни мазнини, които ни помагат да елиминираме излишното тегло.

Бедното на важни хранителни елементи меню е предпоставка за появата на дефицит в организма, което може да влоши общото ни здравословно състояние, а и да ни състари по-рано.

Снимки: istock

Коментирай
Свободно време