Здраве и красота

Най-добрите билки против нощно изпотяване и горещи вълни

Елиминирайте неразположенията по време на менопаузата

26.04.2016г. / 07 50ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Горещите вълни и нощните изпотявания са едни от първите симптоми на перименопаузата и менопаузата. Много често специалистите препоръчват при тези неразположения да се приемат билкови отвари.

Научни изследвания също показват, че градинският чай и разклонената цимицифуга могат да намалят интензивното изпотяване през нощта и горещите вълни. Билковият чай обаче има ефект, когато се пие топъл или по-студен, а не когато е горещ.

Споделяме няколко полезни билки, които могат да ви помогнат да намалите първите неразположения свързани с менопаузата.

Чай от салвия или градински чай

Чаят от салвия е един отличен пример за билков чай, който помага при топлите вълни. Градинските билки имат охлаждащо свойство и естрогенно действие, което помага за възстановяване на изчерпаните нива на основния женски хормон – естрогенът.

Добавете една супена лъжица изсушен градински чай или свежи листа салвия в чаша и я залейте с гореща вода. Оставете билките да се накиснат 5 минути, а след това ги прецедете. Добавете мед на сладост. Приемайте от тази билка два пъти на ден.

Зелен чай

Зеленият чай е известен с лечебните си свойства, а и много хора го приемат под формата на здравословна напитка, която им помага да елиминират излишните килограми. Той съдържа антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали – основен виновник за стареенето на организма. Една чаша топъл зелен чай ще помогне за облекчаване на симптомите на менопаузата, като изпотяването и топлите вълни.

Чай от сарсапарила

Корените на сарсапарилата имат съставки, които помагат за повишаване нивата на естрогена. Билковият чай се приготвя като се използват корените на растението, което облекчава симптомите при менопаузата.

За да направите чая, трябва да добавите един грам сушени корени от билката в чаша с гореща вода. Накисва се за 5 минути, след което се прецежда и се пие топъл.

Градински чай и листа от малина

Листата от малина помагат за балансирането на женския хормон. Чаят се приготвя като градинския чай се смеси с листата от малината, което помага за намаляване на топлите вълни. За да се направи, са нужни половин супена лъжица свежи малинови листа и половин супена лъжица свеж градински чай в чаша, които трябва да се запарят с 200 мл гореща вода. Накисвате за 8-10 минути, след което се пие по една малка чаша на всеки три часа.

Витекс

Чаят от билката витекс (известна още като целомъдрен плод, адамово дърво) също има свойствата да помага за облекчаване на симптомите при менопауза. Добавете една супена лъжица сушени или свежи плодове от билката в чаша. Изсипете 200 мл гореща вода върху тях и запарете за 5 минути, след което го прецедете.

Пийте го топъл, след като добавите една чаена лъжичка мед.

Черен кохош

Чаят от черен кохош се пие два пъти на ден и може да облекчи горещите вълни. Изсипете една чаша вода в чайник върху сушените корени от черния кохош. Накиснете го за половин час. Добавете малко мед и го пийте топъл.

Дяволска уста и градински чай

Този силен чай се приготвя като се смесят 2 супени лъжици градински чай, 1 супена лъжица люцерна, розмарин и билката дяволска уста.

Свързани статии

Накиснете една супена лъжица от този билков микс в чаша гореща вода за 5 минути. Прецедете го и добавете няколко лъжички мед. Пийте го хладък.

Чай от корените на женско биле

Съставката, позната като глициризинат, се съдържа в корените на женското биле. Тя е полезна и помага като регулира баланса на женския хормон естроген. Чаят се приготвя от сухите корени на билката и се пие по една топла чаша на ден.

Снимки: istock

Автор: Ангелина Ангелова

Коментирай