Здраве и красота

Как да изгаряте повече калории по време на сън?

И това е възможно!

27.04.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Докато спим може да горим калории. Това е факт, който много хора пренебрегват. Повечето смятат, че задължително трябва да има движение, за да се горят калории.

Всъщност, ако спазваме някои правила по време на сън, а и преди това, ще си помогнем в стопяването на излишните килограми.

Спете в тъмна стая

Под тъмна стая се има предвид напълно тъмна – без никаква външна светлина, светлина от електроника, мобилни телефони и нощни лампи.

Когато в помещението прониква и най-малкото количество светлина, мелатонинът, произвеждан по време на сън, спира да се синтезира от тялото. На него му е необходим пълен мрак, за да се освободи в организма.

Мелатонинът е изключително важен за редица процеси в тялото по време на сън, които играят важна роля в бодро състояние, включително за изгарянето на калории.

Изнесете от спалнята всички разсейващи предмети

Под разсейващи предмети се има предвид най-вече електрониката. Телефоните, таблетите, електронните четци и лаптопите са нещата, които пречат на съня още в самото му начало.

Според изследване от Университета в Манчестър, синята светлина, излъчвана от електронните устройства, пречи най-много на образуването и усвояването на мелатонина в тялото.

Снимка: istock

Спазвайте график за сън

Никога не пропускайте правилото за спане минимум от 7-8 часа. Това време е необходимо за тялото, за да извърши всички регенериращи процеси след натоварения ден.

Достатъчният сън спомага за изгарянето на повече калории през деня, докато сте в активно състояние.

Не пропускайте чая

Ще си кажете защо пък чай? Защото чаят спомага за изгарянето на мазнини, дори в спящо състояние, поради наличието на теини – ензими, ускоряващи метаболизма и провокиращи изгарянето на мазнини.

Освен това чаят е полезен и за самия сън, защото предразполага към по-бързо заспиване и възпрепятства пробуждането през нощта.

Свързани статии

Малки порции

Вечерята ви трябва да е на малки порции. Големите и тежки порции пречат на обмяната на веществата през нощта, претоварват храносмилателната ви система и пречат на изгарянето на калории. Хапвайте купа зеленчуци и не повече от 150 г постно месо за вечеря.

Мента в спалнята

Ментата има свойството да потиска глада. Уханието на мента в кухнята и спалнята има успокояващ ефект върху съня и е полезно за нервната система. Ако спите в помещение, ухаещо на мента, тялото ви ще изгаря повече калории в спящо състояние.

Горещи душове

Горещ душ преди лягане успокоява и отпуска. Това ще ви помогне да заспите по-лесно и дълбоко. Топлият душ освен това предразполага към по-бързо заспиване. Ще се отървете от досадното „оцъкляне“ преди сън.

Колкото по-качествен и дълбок е сънят през нощта, толкова повече калории изгаря тялото ви в спящо състояние.

Коментирай