Здраве и красота

Как да включим бадемите в менюто си?

Разнообразни начини за консумация на бадеми

02.05.2016г. / 09 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бадемите са много полезни ядки. В тях се съдържат важни въглехидрати и есенциални мастни киселини. Една шепа бадеми на ден спомага за ускоряване на метаболизма, премахване на коремните мазнини и понижаване на лошия холестерол.

Може да ви се струва лесно просто да хапнете няколко бадема на ден, но невинаги на човек му се ядат ядки просто така. За да не се лишавате от техните здравословни ползи можете да ги включите в менюто си по няколко начина. Ето какви:

В шейкове

Ако имате пасатор или блендер вкъщи ще е много лесно към млечните си шейкове или плодови и зеленчукови смутита да добавяте шепа ядки. Така организмът ви ще обработва комбинацията от хранителни вещества много по-лесно, тъй като ще е в полуготова за метаболизиране форма.

Вместо панировка

Вместо да използвате брашно, галета или още по-вредни суровини за панировка като чипс и натрошен корнфлейкс, можете спокойно да използвате счукани бадеми.

Натрошените бадеми се разбъркват с бадемово брашно и месото, което сте избрали да панирате се овалва в тази смес. Много по-здравословно е, а и полезните протеини се запазват по-качествено с тази технология.

Като добавка към сутрешната зърнена закуска

Ако се храните здравословно сутрин и закусвате купичка овесени ядки с плодове, можете да прибавите към тях и шепа счукани бадеми, смесени с няколко супени лъжици бадемово масло.

Тази смес е идеална и за десерти като крамбъл, и за пайове и палачинки.

В сос

Бадемите са чудесна добавка към вашите сосове. Комбинация между счукани бадеми, настърган джинджифил, чесън, куркума и червен пипер е повече от здравословна. Направо е бомба от полезни елементи.

Можете да прибавяте този сос заедно с бадемово мляко или масло към десерти, солени ястия, пресни салати и дори супи.

Като добавка към пикантни ястия

Тънко филирани бадеми могат да се добавят не само към десерти, но и към пикантни ястия, включително такива с киноа, ориз, варени или печени зеленчуци, тиква, леща.

Филирайте бадемите и ги оваляйте в лют червен пипер и малко бадемово масло. Оставете ги за 2 часа в хладилника да поемат ароматите и вкусовете и след това ги прибавете към своето ястие, докато е горещо.

Изводът е, че бадемите си отиват с почти всички продукти и ястия! Насладете се на техните полезни хранителни свойства по многобройни начини.

Снимки: iStock

Коментирай