Здраве и красота

Цветя със силни лечебни свойства

Цветя, които влизат в народната медицина на много страни поради медицинските си свойства

10.05.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Цветята са един от най-прелестните символи на пролетта. Те са и много повече от това! Цветята красят градината и дома ни, те са прекрасен подарък за любим човек. Те са средство за израз на любов, признателност, комплимент.

Цветята освен всичко това са и лековити, или поне някои от тях. От векове някои цветя с медицински показатели се използват в народната медицина на много държави.

Някои от тези лековити цветя могат да ви помогнат за различни заболявания. Най-често те се използват в сухия им вариант, от който се правят отвари и компреси. Използват се още и етерични масла от лековити цветя с полезни медицински свойства.

Хризантема

В традиционната китайска медицина хризантемата се използва като средство за поддържане на очното здраве. Хризантемата е подходяща още при настинка, грип и висока температура. Хризантемата може да се използва както суха, така и прясна.

Лавандула

Лавандулата се използва широко в медицината, не само народната, но и традиционната поради факта, че има множество лечебни свойства. С екстракт от лавандула се обогатяват много кремове, козметични продукти за кожа и коса, успокояващи възпалението мехлеми за стави и навяхвания.

Лавандулата е много полезна при безсъние, защото има силно успокояващ ефект. Тя помага още при тревожност, безпокойство, главоболие, силен стрес.

Може да се прилага под формата на капки етерично масло или отвара от сухи листа.

Роза

Благоуханната, нежна и красива роза е много богата на полезни етерични масла. Те имат силно лековити свойства.

Розата има силно успокояващо въздействие върху нервната система, помага при стрес и липса на енергия. Освен това подобрява сърдечносъдовата система. Маслото от роза има и антистареещ ефект, който помага за изглаждането на фините линии и дълбокото хидратиране на кожата.

Лайка

Лайката е най-често използваната билка за билков чай и това не е случайно. Нейните цветове имат успокояващ ефект върху тялото и духа. Хубавото при нея е, че се суши бързо и може да се използва скоро след това.

Лайката подобрява съня, помага за отпускането на нервната система, успокоява стомаха, балансира чревната флора и е ефикасна при грип и настинка.

Мимоза

Мимозата е храст от семейство Бобови, чиято кора има изключителни лечебни свойства. Освен това цветовете на мимозата се използват в парфюмерийната индустрия поради прекрасните си благоуханни масла.

Кората на мимозата има успокояващи свойства, намалява стреса и повишава тонуса на тялото. Подходяща е при безпокойство и затруднения в съня.

Хибискус

Хибискусът е друг красив храст, чийто род наброява повече от 200 растения. Китайската роза и дървовидната ружа спадат към този род.

Белият хибискус се използва в китайската и индийската традиционна медицина от векове заради лечебните свойства на цветовете му и маслата, извлечени от тях.

Хибискусът е полезен за сърдечносъдовата и по-специално кръвоносната система. Изследванията сочат, че дори намалява лошия холестерол и нормализира високото кръвно налягане.

Снимки: iStock

Коментирай