Здраве и красота

Чайове със силни лечебни свойства

Кои билки помагат при различни състояния?

15.05.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чайовете са известни със своите полезни свойства за здравето. Те успокояват, освежават, но могат и да лекуват. Все пак билките, от които се правят различните видове чай имат лечебни свойства, от които бихте могли да се възползвате.

Терапевтичната стойност на чая може да допринесе за решаването на редица здравословни проблеми, някои от които доста сериозни.

Кои са чайовете, които освен успокояващ ефект имат и незаменими лечебни свойства?

При алергии

Надали би ви хрумнало да използвате копривата като чай, но тя има точно такива лечебни свойства! Сушената коприва и най-вече отварата от нея потиска силно симптомите на сенна хрема, сълзене на очите, кихане, кашляне, сърбеж в очите – всички добре познати симптоми на пролетните алергии.

При безпокойство и депресия

Лавандулата е известна със своите успокояващи свойства. Етеричното масло от лавандула също има такова силно въздействие. Достатъчни са няколко капки от него по възглавницата и ще заспите леко и дълбоко.

Чаят от лавандула освобождава напрежението, намалява стреса и тревожността. След напрегнат ден изпийте чаша лавандулов чай. Действа успокояващо и има дори свойства, подобни на антидепресантите. Това прави лавандулата страхотна полезна и природна алтернатива на химическите антидепресанти.

При главоболие

Билката вратига е много полезна при мигрена и главоболие, причинено от умора и напрежение. Чаят от вратига бързо облекчава пристъпа на главоболие и намалява симптомите на напрежение в слепоочията.

Освен това редовното пиене на чай от вратига намалява честотата на мигренозните пристъпи.

При мускулни и ставни болки

Свързани статии

При мускулни и ставни болки ви трябва нещо силно болкоуспокояващо. Съставка, която да има мощен противовъзпалителен ефект, защото този род болки са провокирани най-често именно от възпаления.

Джинджифилът има тези свойства. Той е изключително богат на противовъзпалителни и болкоуспокояващи фитохимикали. Той неутрализира бактериите и има силен ефект както при гнойни, така и при негнойни възпалителни процеси, каквито са ставно-мускулните.

Пийте чай от джинджифил всяка вечер и няма да страдате от ставни и мускулни болки. Сварете корена от джинджифила на слаб огън. След като заври изключете и оставете да престои около 40 минути. Пийте отварата леко изстинала. При настинка чаят се пие колкото се може по-горещ.

При кашлица и грип

Мащерката има много силни антигрипни и противовирусни свойства. Тя облекчава кашлицата и намалява секрета в дихателните пътища. Позволява да се нормализира дишането и намалява спазмите в бронхите и трахеята.

Снимки: iStock

Коментирай