Здраве и красота

Полезни заместители на кофеина

Храни, които дават много енергия

15.06.2016г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кафето много ни помага да започнем деня си. То ни тонизира, събужда, дава енергия. Кофеинът обаче има редица негативни ползи за здравето. Много хора се отказват от пиенето на кафе, търсейки полезни негови алтернативи.

Кафето също е полезно. В него има антиоксиданти, необходими в борбата със свободните радикали. Онова, което прави кафето вредно, е количеството му.

За онези, които искат да заместят кафето с нещо друго – високоенергийно и полезно, следващата информация ще е много полезна!

Бадеми, шамфъстък, орехи

Изброените ядки са чудесна смес от полезни мазнини и мастни киселини и добра енергия. Това ги прави чудесен старт на деня и още по-подходящ заместител на кофеина рано сутрин и късно следобед.

Авокадо

Авокадото също е богато на мастни киселини. То съдържа най-вече полезните мононенаситени мастни киселини, необходими за производството на енергия през деня. Освен всичко, авокадото съдържа голямо количество витамини и антиоксиданти.

Фурми

Фурмите, особено сушените, съдържат много високи нива на плодови захари. Ето защо трябва да се има предвид, когато се консумират, защото могат да повишат рязко нивата на кръвната захар.

Фурмите обаче въпреки това са изключително полезни, защото са много богати и на фибри. Те спомагат за качественото обработване на захарите и увеличаване на енергийните нива в продължение на няколко часа.

Диня

Динята е богата на течности, което я прави идеален хидратант през лятото. Динята участва в регулиране на електролитния баланс в тялото именно поради високото си количество на течности. В нея се съдържат и завидни количества витамини от група В. Благодарение на тях динята дава енергия, която замества кофеина.

Киноа

Киноата е зърнена култура, богата на големи количества фибри и витамини от група В. Те имат високи енергийни стойности и се разграждат в продължение на часове. Това освен че дава усещане за ситост през деня, дава и необходимата енергия за справяне с ежедневните ангажименти без усещане за отпадналост.

Сьомга

Сьомгата е сред най-мазните риби. Нейната мазнина е полезна, защото е изключително богата на омега-3 мастни киселини. Те дават големи количества енергия и освен това повишават секрецията на серотонин – хормон на щастието.

От сьомгата нашето тяло добива незаменими белтъчини, витамини и аминокиселини. В сьомгата се намират още витамин В6, ниацин, рибофлавин – съединения, които предизвикват прилив на енергия при обработката им в организма.

Снимки: iStock

Коментирай