Здраве и красота

Симптоми, подсказващи за рак на щитовидната жлеза

По какво да познаем има ли проблем

14.07.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Възлите на щитовидната жлеза сравнително рядко са злокачествени и могат да прераснат в туморна маса, но все пак е нужно да сме запознати със симптомите на рак на щитовидната жлеза, за да можем да вземем мерки възможно най-рано.

Обикновено възлите са асимптоматични и големи от няколко микрона до няколко милиметра. Но ако се развие тумор, той може да предизвика промени в усещането в областта на шията и гърлото.

Внимание! Статията е информативна. При съмнения задължително се консултирайте с лекар!

Бучка в гърлото

Ако имате усещането, че сякаш нещо ви пречи в гърлото и напипвате нещо като бучка, отидете на лекар за консултация. Може да се окаже рак на щитовидната жлеза.

Изследванията на възлите на щитовидната жлеза показват, че огромна част от тях са доброкачествени, но за по-голяма сигурност е добре да се прегледате. За да се уверите дали има нещо притеснително, притиснете с пръсти предната част на гърлото си и преглътнете няколко пъти.

Ако бучката не се мести това може да означава, че е злокачествен тумор.

Дрезгав глас

Промяната в гласа също може да подсказва за рак на щитовидната жлеза или ларинкса. Гласните струни са непосредствено зад щитовидната жлеза и ако имате тумор на нея, той може да се отрази и на гласа ви, правейки го дрезгав и пресипнал.

Снимка: iStock

Хронична кашлица

Кашляте без причина и не можете да разберете от какво? Отидете на лекар за изследвания и преглед, защото това не е добър сигнал. Кашлицата обикновено е причинена от някакъв дразнител, алерген, инфекция или сърдечносъдов проблем, свързан с недостиг на въздух.

Свързани статии

Ако обаче не страдате от нито един подобен проблем, не пушите и не свързвате кашлицата с инфекция, тя може да е вследствие на рак на щитовидната жлеза.

Затруднено преглъщане

Туморите на щитовидната жлеза, особено ако са няколко милиметра големи, могат да причинят затруднения при преглъщане. Ако проблемите се задълбочават и дори включват задух и невъзможност за поемане на достатъчно въздух, това наистина е сериозен сигнал.

Коментирай