Здраве и красота

Най-полезните за здравето видове чай

Пийте ги всеки ден

07.08.2016г. / 09 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чаят е една от най-консумираните напитки в световен мащаб заедно с кафето. Но чаят има редица ползи за организма. Той е истински еликсир, даващ на тялото експлозия от полезни вещества.

Не всички чайове са полезни обаче. На пазара има много видове чай, които всъщност нямат полезните свойства на считаните за най-важни за здравето.

В списъка с най-полезни чайове влизат зелените, черните, белите, както и някои други, които ще разгледаме в следващите редове. Кои чайове задължително трябва да включите в ежедневния си прием за добро здраве?

Зелени чайове

Зеленият чай дава много полезни вещества, важни за здравето. Той е изключително богат на полифеноли, даващи енергия и издръжливост. Ето защо зеленият чай е подходящ преди и след тренировка. Той ще възстанови силите на мускулите, които са изтощени след продължително трениране.

Зеленият чай допринася за заздравяване и изграждане на костната система. Полезен е при счупвания и навяхвания, тъй като ускорява процесите на заздравяване поради минералния си състав.

Зеленият чай е ефикасен и в превенция на някои видове рак, сърдечносъдови заболявания и ендокринната функция. Антиоксидантите в него забавят стареенето и правят кожата блестяща и опъната.

Черни чайове

В черния чай се съдържат много силни флавоноиди, намаляващи риска от сърдечносъдови заболявания и рак. Тези съединения също така предотвратяват възможни инсулти и инфаркти като намаляват риска от тях.

Черният чай дава енергия и подобрява концентрацията. Той успешно може да замести кафето ви сутрин, защото в него се съдържат известни количества кофеин. Черният чай подобрява производителността и паметта.

Бели чайове

Белият чай се прави от незрели листа, предварително набрани преди цветовете на растението да разцъфнат напълно. Обикновено се продава с вкус на портокалов цвят, краставица, нар, мента. Неузрелите листенца чай се наричат бели, тъй като придобиват бял цвят след изсушаването.

Въпреки че този вид чай не е толкова популярен като черния и зеления, той също има завидно количество антиоксиданти. Те предотвратяват широк спектър заболявания и забавят стареенето на клетките.

Трябва да се има предвид, че белият чай е с високо съдържание на кофеин, затова не е добре да се злоупотребява с него.

Чай от лайка

Лайката е билка, известна с многото си успокояващи свойства. Тя се бори с безсънието, безпокойството и тревожността. Лайката има още противовъзпалителни свойства, облекчава инфекциите на горните дихателни пътища и намалява симптомите на грип и настинка.

Полезна е още при диабет, мускулни спазми и редица сериозни заболявания.

Чай от корен на глухарче

Глухарчето има много ползи за здравето. То действа като диуретик, който извежда излишните течности от тялото, правейки работата на бъбреците по-лесна. Чаят от корен на глухарче предотвратява инфекции на пикочните пътища именно заради тази своя диуретична функция.

Чаят от корен на глухарче повишава имунните защити на организма като по този начин го прави по-силен срещу сериозни заболявания.

Чай от мента

Чаят от мента има силно успокояващо въздействие по отношение на стомаха. Той облекчава всякакви храносмилателни смущения и действа успокояващо. Ментата намалява болки и спазми не само в областта на корема, но и при други проблеми. Полезна е и при инфекции на горните дихателни пътища и гърлото.

Снимки: iStock

Коментирай