Здраве и красота

Защо магнезият е толкова важен за здравето ни?

Намалява риска от диабет

23.08.2016г. / 17 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Магнезият е един от най-важните минерали, който приемаме ежедневно с храната. Дефицитът му, може да доведе до различни нарушения във функциите на организма. Защо е толкова важен, вижте в следващите редове.

Намалява риска от диабет

Едни от най-честите симптоми, които подсказват наличието на диабет тип 1 и 2, са  прекомерна жажда, често уриниране, бавно зарастващи рани и други. Диабетът се развива при много високи стойности на кръвната захар. В някои случаи може да възникне, когато панкреасът не успее да генерира нужното количество инсулин. 

Магнезият е от съществено значение за стотици биохимични реакции в тялото, като една от тях е регулирането на нивата на хормона инсулина. Ако организмът ви получава достатъчно от минерала, то по естествен път ще се регулират нивата на инсулина и по този начин ще се намали риска от развитието на диабет. 

Магнезият е от съществено значение за здравето на костите

Когато става въпрос за здравето на костите, калцият е най-често споменаваният минерал. Но е важно да се обърне внимание и на магнезия, тъй като 80% от него се съхранява в костите, а той е необходим, за да може калцият ефективно да бъде усвоен. 

Когато в организма има дефицит на калций, се повишава и риска от развитието на остеопороза. Но този риск е не по-малък, ако не приемаме достатъчно магнезий. Дамите, които са в пременопауза или менопауза, трябва да знаят, че се нуждаят от повече калций, но и от магнезий. 

Помага в храносмилането

Магнезият играе много важна роля и в това храносмилателната ни система да функционира правилно. Благодарение на него, храната се разгражда по-ефективно. Ако страдате често от киселини, подут стомах, подуване на корема, попитайте вашия лекар, дали да не приемате известно време магнезий под формата на хранителна добавка.

Разбира се, важно е да обърнете и внимание на това, как се храни и след консумацията на кои храни не се чувствате комфортно. 

Помага за по-добър сън 

Доказано магнезият може да ни помогнем да спим по-добре, ако страдаме от безсъние. Също така дефицитът на минерала може да е една от причините за появата на депресия, тревога, нервност.

Ако страдате от липса на сън, добавете в менюто си повече храни, които са богати на минерала или приемайте хранителна добавка. В случай, че не се подобрите, добре е да обсъдите неразположението си със специалист. 

Свързани статии

Важен за бременните

Магнезият помага за баланса на хормоните в организма и е от съществено значение за бременната и развиващото се бебе. Приеман по време на бременност, може да намали риска от преждевременно раждане, както и да облекчи мускулните крампи, които са често срещано неразположение.

От друга страна, ниските му нива могат да повишат и риска от прееклампсия. 

Снимки: istock

Коментирай