Здраве и красота

Прости техники за бързо заспиване

Как да надхитрим безсънието?

02.09.2016г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Проблемите са съня могат да съсипят не само нощта ви, но и следващия ден. На по-следващия ще се чувствате като парцал, а след няколко безсънни нощи ще се появят и по-сериозни здравословни и психични проблеми.

Ако страдате от инсомния животът ви може да се превърне в ад. Не и ако промените някои свои навици. Тази промяна ще ви помогне да заспивате по-лесно и да не се будите през нощта. 

Ето някои съвети за по-лесно заспиване:

Насрочете си краен час за лягане

Гледайте да спазвате това свое автоограничение. Това ще ви помогне да въведете ред в заспиването. Организмът ви ще свикне, че е време за сън по това време и ще започне да си го изисква. 



Подремвайте по правилния начин

Ако подремвате прекалено късно през деня това може да ви попречи да заспите, когато му е времето. Затова наложете и час за дремки. Нека той да не надхвърля 3 часа следобед. За някои хора дори този час е прекалено късен. 

Дремките вечер пред телевизора пък са най-голямата предпоставка за разбиване на съня. 

Похапвайте разумно вечер

Някои храни могат да попречат на лесното заспиване. Тежките и калорични храни могат да ви накарат да се чувствате сънливи след преяждане, но след това могат да създадат проблеми. Не прекалявайте с храненето вечер, особено в тъмните часове на денонощието. Похапването през нощта пък пречи още повече на съня. 

Отърсете се от лошите мисли

Стресът, който тревожните мисли нанасят на психиката е пагубен за съня. Ето защо няма да можете да заспите, ако постоянно мислите за проблемите преди лягане. Вярно е, че трудно можем да изключим мозъка си, но трябва да опитаме. 

Правете нещо разсейващо и разтоварващо преди лягане, за да отвлечете мислите си. Така ще скъсите времето за заспиване.  


Спрете кафето следобед

Следобедното кафе е много сладко и неустоимо, защото ни държи будни във време, в което имаме нужда от дрямка. То обаче пречи на заспиването вечерно време. Просто спрете с кафетата след 14 часа.

Възползвайте се от магията на ароматите

Нищо не ви пречи да наситите спалнята си с приятни аромати, които имат свойството да успокояват и унасят. Такива са лавандулата, ванилията, жасминът, валерианата. Всички те допринасят за бързото заспиване. 

Оставяйте телефона си в друго помещение

Телефоните пречат на заспиването. Все остава нещо непрочетено и преди да си легнем започваме да светим с телефона и да скролваме из социалните мрежи. За да се отървете от вредния навик просто оставяйте телефона в другата стая. Купете си електронен будилник, ако пускането на аларма е претекстът ви за това телефонът да е вечно до главата ви. 

Снимки: istock

Коментирай