Здраве и красота

5 хранителни комбинации за повече здраве

Черен боб и червени чушки

09.09.2016г. / 07 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки от нас има любими храни, както и хранителни комбинации. Някои от тях попадат в така наречения списък на забранените храни, докато други могат да ни направят по-здрави. Вижте кои храни и подправки е добре да комбинирате заедно.

Черен боб и червени чушки

Черният боб е не само вкусен, но и добър растителен източник на желязо. Но този така важен минерал се абсорбира в много по-малки количества от растенията в сравнения с тези от месото.

За пример, само от 2% до 20% от желязото в растителните храни, от храносмилателния тракт достигат до кръвта, докато ако консумирате месо между 15% и 30% от желязото се абсорбират от организма.

От друга страна чушките и особено червените са богати на витамин С, който спомага за по-ефективното усвояване на желязото. Затова е добре да ги хапвате заедно.

Пълнозърнести храни заедно с лук и чесън

Подобно на боба, пълнозърнестите храни са богати на цинк и желязо и се метаболизират по-бързо, отколкото организмът ви успява да ги усвои. Изследвания показват, че храните богати на сяра, като лук и чесън, могат да направят консумацията на пълнозърнести храни много по-полезна, както и това организмът ни да получи максимално от цинка и желязото, съдържащи се в тях.

Затова, когато хапвате кафяв ориз, елда, киноа и други, винаги добавяйте при приготвянето им лук и чесън.

Домати и зехтин

Винаги когато приготвяте зеленчукова салата и такава, в която има домати, добавяйте и малко количество качествен зехтин. Той съдържа мазнини, които са полезни за здравето на сърцето, поддържат нивата на „добрия холестерол“ и контролират нивата на „лошия“.

Защо зехтин и домати са здравословна комбинация? Според изследвания студено пресованият зехтин повишава антиоксидантната активност на ликопена в доматите. Също така полезните мазнини спомагат и за усвояването на бета-каротина от зеленчуците, който е и основен източник на важния витамин А.

Сьомга и всички видове зеле

Други важни витамини и минерали, от които се нуждае организмът са калций и витамин D. Витаминът спомага за по-доброто абсорбиране на калция, както и за неговото по-добро поддържане в кръвта.

Специалисти препоръчват жените да приемат на ден около 600 IU витамин D. Въпреки че излагането на слънчевите лъчи ни зарежда с малко количество витамин D, важно е да знаем как да комбинираме храните, така че организмът ни максимално да усвоява полезните елементи.

Ето защо, една от препоръчваните хранителни комбинации е сьомга заедно със зеле, било то бяло, брюкселско, къдраво или китайско.

Куркума и черен пипер

Черният пипер е една от най-често консумираните подправки в ежедневието и има редица ползи за здравето, като подобрява метаболизма, грижи се за денталното здраве, чудесен лек е при настинки, подпомага храносмилането и други. Куркумата често бива наричана подправката на изцелението.

Свързани статии

Тя съдържа куркумин, който има противовъзпалително, антисептично и антибактериално действие. Когато приемаме с храната куркума, тя се метаболизира твърде бързо и така куркуминът не може да бъде усвоен достатъчно добре.

Но когато комбинирате черен пипер с куркума, бионаличността на куркумина се подобрява многократно. Затова, когато рецептите ви позволяват, винаги комбинирайте тези две полезни подправки.

Снимки: Istock

 

Коментирай