Здраве и красота

5 кожни заболявания, подсказващи за други здравословни проблеми

За какво може да ни нашепва кожата?

12.09.2016г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожните проблеми и заболявания обикновено са трудно лечими. Акнето е един пример, който доказва колко упорито може да е едно кожно възпаление и колко трудно може да се влияе от лечение.

Съществуват и други кожни проблеми, които обаче трябва да ви накарат да обърнете поглед по-навътре в тялото си, защото може да подсказват за скрити проблеми.

За какво могат да подсказват кожните заболявания и състоянието на кожата въобще?

Псориазисът е свързан със сърдечносъдови заболявания

Псориазисът е хронично кожно заболяване, характеризиращо се с широки сухи кожни лезии. Лющещата се от тях кожа предизвиква дискомфорт, сърбеж и нацепване при неадекватно лечение.

Псориазисът често се свързва с различни заболявания на сърцето. Проучванията сочат, че при 58% от изследваните пациенти с псориазис рискът от сърдечносъдови заболявания и инциденти е по-висок.

Розацеята е свързана с болестта на Алцхаймер

Розацеята представлява хронично зачервяване на кожата на определени места, най-вече по лицето и крайниците. Милиони хора по света са засегнати от това хронично страдание. Изследване, публикувано в списание Neurology показва, че 28% от жените с розацея са податливи на отключване на болестта на Алцхаймер в бъдеще, особено над 60-годишна възраст.

Витилиго се свързва с проблеми с щитовидната жлеза

Витилигото представлява кожно заболяване, при което се губи част от кожния пигмент. Така на места кожата е напълно бяла. Тъй като витилиго се причинява от автоимунна атака, рискът от отключване на автоимунно заболяване на щитовидната жлеза е голям, смятат учени. Разбира се, не е задължително, но симптомите и профилактичните консултации са задължителни.

Екземата се свързва с депресия и тревожност

Трудно е да се каже кое състояние е първоизточникът и кое последствието. Много често при нервност и тревожност се отключват екземи. Но и обратният вариант е широко разпространен. Ако сте имали малка екзема на определено място, тя може да се разрасне щом изпаднете в депресия.

Ракът на кожата се свързва с други видове рак

Тъй като кожата е най-големият орган в човешкото тяло, който покрива всички останали подлежащи тъкани, рискът от преминаването му от кожата в други органи не е никак малък. Най-често ракът на кожата предизвиква рак на бъбреците, простатата, гърдата.

Снимки: iStock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
tanas ( преди 7 години )
Свободно време