Здраве и красота

Неочаквани причини зъбите ви да се оцветят

Какво друго освен кафе и червено вино оцветява зъбите?

14.09.2016г. / 13 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Белотата на зъбите е трудно постижима. Начинът на живот, вредните навици и някои храни и напитки предизвикват потъмняване на зъбния емайл и образуване на петна по зъбите. Свикнали сме да чуваме, че пушенето, пиенето на кафе и червено вино предизвикват оцветяване на зъбите.

Но ще се изненадате като научите, че има още неща, които оцветяват зъбите ви без дори да си давате сметка! Ето кои са те:

Яденето на тъмни плодове

Всички тези горски плодове с тъмен цвят като боровинките, къпините и подобните на тях оцветяват зъбите. Това се случва заради специалните пигменти, влизащи в състава им.

Горските плодове са изключително полезни и не трябва да се лишаваме от тях, само за да се предпазим от оцветяване на зъбите. Нужно е просто да мием зъбите след тяхната консумация.

Ягоди

Ягодите са горски плод, който въпреки че не е тъмен на цвят, също оцветява зъбния емайл. В тях се съдържа ябълчена киселина, която предизвиква повърхностни петна по зъбите. За щастие содата за хляб помага в този случай.

Антибиотици и някои видове медикаменти

Снимка: iStock

Някои лекарства, в това число и антибиотици, могат да предизвикат оцветяване на зъбите. Сред тях са активните вещества тетрациклин, доксициклин, миноциклин. Освен по зъбите те могат да провокират и оцветяване на кожата, особено в контакт със слънчевата светлина. Бъдете особено предпазливи, когато ви се наложи прием на тези лекарства.

Ползвате грешната вода за уста

В много видове вода за уста присъстват съединенията хлорхексидин и цетилпиридиниев хлорид. Те са основните виновници за оцветяването на зъбите. То не се наблюдава при всички пациенти, разбира се, защото се ръководи и от индивидуалните особености на слюнката и биохимията на организма.

Но ако страдате от оцветяване по зъбите е добре да помислите и за това каква вода за уста ползвате.

Къри и куркума

В нашата традиционна кухня тези две подправки не са особено характерни, но въпреки това много хора ги консумират. Особено с навлизането на все повече нестандартни чуждестранни кухни кърито и куркумата се консумират по-често. Любителите на тайландската и индийската кухня със сигурност ги ползват.

Няма лошо – тези две подправки имат редица ползи за организма. Лошото е, че могат да предизвикат оцветяване на зъбите.

Балсамов оцет

Ако обичате да подправяте ястията и салатите си с вкусния балсамов оцет може и да пострадате от оцветяващите му свойства. Багрилата в него могат да потъмнят зъбите ви сякаш сте изпили няколко чаши червено вино или кафе.

Коментирай