Здраве и красота

Балсам, който успокоява менструалните неразположения

Богат на масла

05.10.2016г. / 15 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Седмица преди настъпването на месечния цикъл, много жени се сблъскват с редица неразположения на ПМС, като спазми в корема, поява на пъпчици, депресия, раздразнителност, гадене, главоболие и други.

В тези моменти ни трябва нещо, което да ни помогне да балансираме и да преминем през периода възможно най-леко. Освен любимия ни шоколад, има един балсам, чиито съставки спомагат за регулирането на хормоните и за нашето успокояване.

Една от неговите съставки са листата от малина, които са богати на витамини A, B, и C, магнезий, желязо и калий. Листата от малина са известни още като женската билка, тъй като имат способността да укрепват и тонизират мускулите на матката, но също така и облекчават менструалните спазми.

За да си направите домашния балсам за успокоение ще ви бъдат необходими:

  • 3 супени лъжици кокосово масло
  • 2 супени лъжици сухи листа от малина
  • 2 супени лъжици масло от вечерна иглика
  • 1 супена лъжица масло от шеа
  • 2 супени лъжици пчелен восък
  • 10-15 капки ментово етерично масло

В касерола сложете листата от малина и кокосовото масло. Разбъркайте съставките и ги оставете да заврат на тих огън. След 2-3 минути може да ги махнете от котлона и да оставите листата за около час в маслото.

Свързани статии

След това го прецедете и отново го сложете в малка тенджера. Прибавете към него останалите съставки и отново ги поставете на котлона. Когато маслата и восъкът се свържат в хомогенна смес, може да пресипете сместа в бурканче.

След като се охлади ще имате ароматен балсам. При нужда нанасяйте от него с леки масажни движения в долната част на корема и гърба.

Снимка: iStock

Коментирай
Свободно време