Здраве и красота

Какви проблеми могат да предизвикат сливиците?

Освен ангина

12.10.2016г. / 17 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сливиците са лимфен орган, който има за цел да предпазва организма от навлизане на различни инфекции и вируси. Но когато нещо не е наред с тях, те пречат повече на здравето, отколкото му помагат.

При възпаление на сливиците (гнойна ангина/тонзилит) сливиците стават раздразнени, набъбнали, болезнени, обложени със секрет. Честите гнойни ангини налагат отстраняването на болните сливици.

Сливиците могат да са виновни и за други неприятни състояния, за които не подозирате, че са свързани с тях. Кои са те?

Лош дъх

Лошият дъх обикновено се причинява от остатъци от храна в устната кухина при некачествено измиване на зъбите, при заболявания на храносмилателния тракт или при инфекции на устната кухина.

Камъните в сливиците са другата причина, поради която може да страдате от лош дъх. Състоянието е много болезнено. Тези камъни представляват гнойни частици, натрупали се при гнойна инфекция и запушили каналчетата на сливиците. Преглъщането е много болезнено, а дъхът – силно миризлив.

Болезнено преглъщане

Болезненото преглъщане е друг неприятен проблем, който бива предизвикан от уголемени сливици или камъни в сливиците. Препоръчително е при който и да е от изброените проблеми със сливиците да се консултирате с лекар специалист, за да вземе нужните и адекватни мерки.

Хъркане

Хъркането е друг проблем, за който сливиците може да са виновни. Уголемените сливици могат да предизвикат затруднено дишане по време на сън. Ако са твърде уголемени, затруднения се появяват и в будно състояние при някои хора.

В тежки случаи на сънна апнея, причинена от уголемени сливици, те се отстраняват.

Уголемените сливици предизвикват хъркане както при мъже, така и при жени, а дори и при деца под 15-годишна възраст.

Снимки: iStock

Коментирай