Здраве и красота

Най-здравословните източници на протеини, помагащи в отслабването

Полезните протеини намаляват мазнините и редуцират теглото

13.10.2016г. / 16 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Протеините са един от най-добрите начини да се отървете не само от коремните мазнини, но и да свалите килограми. Под протеини не се има предвид само животински такива. Съществуват много растителни протеини, които не само помагат в отслабването, но и подобряват здравословното състояние на организма като цяло.

Съвкупността от животински и растителни протеини в диетата и най-вече наблягането на тях е един от ключовете в редукцията на излишното тегло.

Грах

Грахът, като повечето бобови растения, съдържа известно количество протеини. Той е полезен в отслабването, а и в поддържането на нивата на кръвната захар и инсулина, имащи пряко влияние върху трупането на мазнини.

Сьомга

Сьомгата е богата на мастни киселини. Омега-3 и омега-6 мастните киселини в нейното месо помагат за редукцията на мазнини и подобряване на сърдечносъдовата функция.

Извара

Изварата е нискомаслена и в същото време е богата на протеини. В нея има по-малко калории от тези в бялото сирене. Подходяща е за закуска и междинни хранения.

Яйца

Яйцата са изключително богат на протеини източник. Те са полезни и поради обилното наличие на витамини и аминокиселини. Те намаляват мазнините в тялото и повишават имунитета.

Артишок

Артишокът е много богат както на растителни протеини, така и на фибри. Полезен е в диетите за отслабване и като неизменна част от средиземноморската диета е полезен и за сърцето и кръвоносната система.

Кокосови орехи

Кокосовите орехи са много богати на полезни мазнини. Те допринасят за подобряване работата на черния дроб и освобождаването от токсините. Полезни са за хидратирането на организма, неутрализирането на излишните мастни клетки и нормализирането на нивата на кръвната захар.

Семена от чиа

Чиата също е в списъка със суперхрани. Семената от това растение са богати на омега-3 мастни киселини, имащи силни противовъзпалителни свойства. Чиата е богата на протеини и съдържа изключително много полезни фибри.

Тиквени семки

Тиквените семки са суперхрана. Можете да ги добавите към салатата си, пълнозърнестата си закуска или ястията си. Бедни са на калории, но са богати на протеини, което ги прави идеални за диета.

Сушени домати

Сушените домати имат по-концентрирани полезни вещества от пресните такива. При сушените домати наличието на фибри и ликопен е по-голямо. В тях се намират и важните витамини А и Е, както и растителни протеини.

Нахут (леблебия)

Нахутът е много полезен и богат на протеини. Той има свойството да засища без да претоварва организма с излишни калории. Фибрите в него подобряват храносмилането и ускоряват обмяната на веществата.

Снимки: iStock

Коментирай