Здраве и красота

3 съставки, с които да преборите инфекциите на пикочните пътища

Какво помага при чести инфекции на уринарния тракт?

16.10.2016г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много хора страдат от чести инфекции на пикочните пътища. Някои са по-податливи, други вече имат хронично страдание, а трети биват тормозени от пикочни инфекции заради заболявания, засягащи нервите, които контролират пикочния мехур като диабет, болестта на Паркинсон, множествена склероза.

Непрекъснатото тъпчене с лекарства и антибиотици е невъзможно, а и вредно. Ето защо по-ефективно е да се предотврати проявата на инфекцията, отколкото да се лекуват последиците ѝ.

Какво помага при хронични инфекции на пикочните пътища?

 

Екстракт от червена боровинка

Има различни видове хранителни добавки с екстракт от червена боровинка, които помагат при инфекции на пикочните пътища и честите им прояви.

Червената боровинка има свойството да потиска инфекцията и симптомите ѝ. В нея се съдържат вещества, които образуват защитен слой във вътрешността на пикочните пътища като по този начин не допускат полепването и размножаването на болестотворните бактерии.

Трябва да се внимава в броя приети дози екстракт от червена боровинка, защото тя дразни стомаха. Не превишавайте предписаните количества.

Можете, разбира се, да приемате червена боровинка в прясната ѝ форма, като сушен плод или отвара. Само имайте предвид, че вкусът ѝ е стипчив и натрапчив и може да не се хареса на всеки.

D-маноза

D-манозата е вид монозахарид, който се намира в някои плодове. Тя е естествена захар, която помага за намаляване на пикочните инфекции, пише prevention.com. D-манозата също има свойството да образува предпазен филм по лигавиците на пикочните пътища като изолира бактериите и не им позволява да нанасят щети.

Този вид захар е много полезна при страдащите от така наречения „нервен мехур“. При това състояние пациентите изпитват честа и внезапна нужда от уриниране. Усещането, че не могат да стискат ги притиска. Още по-неприятното е, че усещането не е лъжливо като при цистита, а пикочният мехур наистина се пълни с урина.

Свързани статии

Пробиотици

Свикнали сме да смятаме, че пробиотиците помагат предимно при проблеми с храносмилането. Те обаче са много ефикасни и при състояния, засягащи пикочния тракт.

Хроничните инфекции на пикочните пътища се повлияват изключително положително от приема на пробиотици. Те подсилват имунната система, която успешно се справя с инфекциите на уринарния тракт.

Полезните бактерии успяват да локализират зловредните такива и да потиснат причинителите на бактерии.

Можете да похапвате храни, богати на пробиотици и пребиотици, ако не желаете да приемате хранителни добавки.

Снимки: iStock

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 7 години )