Здраве и красота

Домашна вода за уста с ментово и кокосово масло

За свеж дъх, здрави венци и зъби

04.11.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изплакването на устата със специален разтвор е важно за здравето и хигиената на устната кухина. Здравите венци и превенцията в образуването на зъбен камък и кариес са в основата на блестящото дентално здраве.

Ето защо миенето на зъбите не е достатъчно, нужно е и редовно изплакване с вода за уста, която да доведе докрай борбата с бактериите и хранителните остатъци. Но е по-добре да си приготвите домашна вода за уста, която да е полезна, а не пълна с изкуствени вещества, фабрични подобрители с потенциално опасни странични ефекти.

Най-добрите съставки за домашно приготвена вода за уста са кокосовото и ментовото масло. Те се борят с бактериите и предотвратяват образуването на кариес и зъбен камък.

Съставки:

  • 1 чаша хладка вода
  • 2 супени лъжици кокосово масло, разтопено
  • 4 капки ментово масло
  • 1 щипка морска сол
  • ¼ чаена лъжичка сода

Смесете всички съставки в стъклена купичка или буркан с плътно затварящ се капак. Разбъркайте добре, след това затворете плътно и разклатете силно, за да се смесят добре съставките. Съхранявайте в шкаф, защитен от пряка слънчева светлина.

Изплаквайте устата всяка сутрин и вечер с този разтвор. Старайте се да жабурите най-малко 1 минута, за да има ефект.

Съставките в разтвора ще се погрижат венците ви да се стегнат, да върнат свежия си розов вид, да неутрализират бактериите и да предпазят зъбите от кариес и зъбен камък.

Снимки: iStock

Коментирай
Здраве и красота