Здраве и красота

Червени зеленчуци – защо са толкова полезни?

Включвайте ги в менюто всеки ден

28.11.2016г. / 17 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Червените багрила в зеленчуците имат специални свойства, подобряващи здравето и предпазващи от различни заболявания, включително диабет, остеопороза, рак, висок холестерол и сърдечносъдови заболявания.

Хранителните вещества в червените зеленчуци допринасят за контролиране на теглото, диурезата и редукцията на мастна тъкан. Тези природни блага зареждат организма с витамини, минерали, антиоксиданти. Червените зеленчуци имат свойството да повишават имунната защита и да се борят с вредите, които хроничните заболявания нанасят на органите и системите.

Изследвания, проведени в Майо Клиник, Минесота, сочат, че фитохимикалите в червените зеленчуци имат потенциала да се борят с рака, да детоксикират черния дроб и да подобряват неговите функции, да потискат възпаленията в тъканите и да намаляват кръвното налягане, пише healthline.com.

Кои са най-полезните червени зеленчуци?

Червена люта чушка

Противно на схващанията, лютите чушки потискат възпалението, а не го причиняват. Капсаицинът в тях има силни свойства срещу туморните процеси в клетките. Освен това е ефикасен в намаляването на болката, причинена от възпаления в тъканите.

Червено цвекло

Червеното цвекло е един от най-силно наситените в червен цвят зеленчуци. В него се съдържат огромни количества антиоксиданти, калий, фибри, фолиева киселина, витамин С. То понижава кръвното налягане, бори се с инсулиновата резистентност, предпазва от диабет и съдържа много малко калории.

В него се намират още витамините А и К, полезни за здравето на очите и кръвоносната система.

Домати

Доматите са много богати на ликопен. Това съединение е силен антиоксидант, който се бори със свободните радикали и потиска стареещите и злокачествените процеси в клетките. Доматите даряват организма още с витамин С и калий в големи количества.

Репички

Репичките често биват пренебрегвани от много хора, тъй като вкусът им за мнозина не е особено забележителен. Те се ползват основно като малка добавка към салати, просто така, за цвят.

На репичките обаче трябва да се набляга значително повече, защото те са изключително полезни. В тях има есенциални фибри, витамини, антиоксиданти, минерали. Те помагат за балансиране на чревната флора и повишават имунната система. Калориите им са много малко, което ги прави идеални за отслабване. Добър източник са още на калий, фолиева киселина, витамин С.

Свързани статии

Червено къдраво зеле

В червеното зеле се съдържат значителни количества витамин С, витамин К, витамин А, фибри, витамин В6, калий, магнезий. Всички те правят сърдечносъдовата система по-здрава и предпазват от мозъчни заболявания, увреждания на централната и периферната нервна система. Антиоксидантите в червеното зеле пък се борят с рака.

Червен лук

Червеният лук е горд носител на не по-малко големи количества витамини, калций, калий и органична сяра, които понижават холестерола, повишават имунната система и подкрепят черния дроб.

Червени картофи

Червените картофи са рядкост на българския пазар, но все пак се намират. Не ги отминавайте, защото са богати на витамин С, калий, витамин В6, полезни фибри и антиоксиданти, поддържащи кръвното налягане в норма.

Снимки: iStock

Коментирай