Здраве и красота

Домашни лекове при ечемик на окото

Компрес с разтвор от английска сол

20.11.2016г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едно от неразположенията, с което почти всеки от нас се е сблъсквал в детска или по-късна възраст е ечемикът на окото. Малката болезнена подутина, която се появява в основата на миглите сърби, боли, понякога се пълни и с гной. Това е една от най-често срещаните очни инфекции, която се причинява от бактерията Staphylococcus Aureus.

Сред другите неразположения, с които се характеризира ечемикът са подуване на целия клепач, усещане за драскане на очната ябълка, парене в очите, замъглено и неясно виждане и др.

Една от най-честите причини за появата му са лоша лична хигиена, пипане на очите с мръсни ръце, недоспиване, ползване на чужда козметика, гримове и други.

Обикновено ечемикът отшумява най-много за около две седмици. Консултацията със специалист е задължителна. Но вижте какво освен алое вера и компрес със суров картоф може да ви помогне.

Краставица

Краставицата има редица ползи за кожата и може незабавно да облекчи неразположенията свързани с ечемика. Вземете 1-2 резенчета и ги поставете за няколко минути върху засегнатото място. Правете тази грижа по 3-4 пъти на ден.

Солена вода

Компресът със солена вода е едно от най-добрите средства за лечение на ечемик. В приятно топла вода сложете малко количество английска сол. Разбъркайте добре, за да се разтвори. Английската сол е богата на магнезий и ефективно спомага за елиминирането на бактериите и неразположенията. Напоете чиста памучна кърпа и леко я изстискайте.

Легнете и приложете топлия, но не горещ компрес върху засегнатото място. Оставете го да действа в продължение на 15-20 минути.

Белтък

Разделете белтъка от жълтъка. С помощта на памучен тампон намажете ечемика с него. Ако почувствате дискомфорт, изплакнете с чиста вода. Правете тази грижа 4-5 пъти на ден.

Хляб и мляко

Вземете малко от средата на пресен хляб и го напоете с топло мляко. Приложете го върху ечемика за 10 минути. Тази топла грижа ще спомогне за по-бързото елиминиране на гнойта, ако има вече насъбрала се такава. След това може да почистите с вода и памучен тампон и да нанесете подходящ крем.

Куркума

Куркумата има невероятни лечебни свойства и се прилага върху кожата при редица неразположения. Направете си паста от вода и куркума и я приложете върху ечемика. След 10-15 минути може да изплакнете с хладка вода.

Свързани статии

Черен чай

Чудесен е не само като напитка, но и за облекчаване на ечемик на окото. Всичко, което ви трябва е да си направите чаша черен чай. Стиснете леко торбичката и след това я приложете върху окото. След 10-15 минути може да я премахнете.

Черният чай съдържа танинова киселина, която спомага за намаляване на ечемика. За да постигнете желаните резултати, правете тази грижа по 4-5 пъти на ден. Същата грижа може да правите и със зелен чай.

Коментирай