Здраве и красота

Симптоми на проблеми с панкреаса

По какво да разберем, че страда

13.12.2016г. / 15 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Панкреасът е жизненоважен орган в човешкото тяло. Той играе съществена роля в храносмилането, произвеждайки специфични ензими и хормони. Лошото е, че заболяванията на панкреаса се откриват трудно. Този малък орган е закътан дълбоко зад стомаха, което в много случаи пречи на навременното диагностициране на проблемите с него.

Ракът на панкреаса е един от най-смъртоносните видове туморни заболявания. В началните стадии на болестта има незабележими симптоми или такива напълно липсват. Ето защо често откриването на проблема е в терминална фаза, когато болният е неспасяем.

Другото често срещано заболяване, свързано с панкреаса, е диабетът. Той неслучайно се нарича „тихият убиец“. Често страдащите от диабет разбират твърде късно, когато високите нива на кръвна захар са нанесли необратими поражения върху редица органи в тялото.

Но наред с тези животозастрашаващи заболявания съществуват и други, които могат да засегнат панкреаса. Обърнете внимание на най-малките симптоми, които могат да подскажат, че с панкреаса ви нещо не е наред.

Забелязвате необичайни промени в изпражненията

Ако изпражненията ви са станали светли, жълтеникави и слузести, това подсказва за нарушена абсорбция на хранителни вещества. Ензимите на панкреаса имат за цел да помагат в обработката на мазнини от храната. Наред с тях се усвояват и мастноразтворимите витамини А, Е и К.

Когато обаче е налице нарушение в работата на панкреаса, производството на ензими е възпрепятствано. Ето защо изпражненията могат да изглеждат слузести, мазни и бледи.

Снимка: iStock

Изпитвате болка в коремната област

Когато се появи болка в коремната област, позиционирана в горната част под диафрагмата или малко по-ниско от нея, човек обикновено мисли, че го боли стомахът. Има вероятност и да е дванадесетопръстника. Локализацията на болката е силно възпрепятствана и може да заблуди откъде точно идва. Вероятността да е от панкреаса не е никак малка. Консултацията с гастроентеролог е задължителна.

Болката може да е изгаряща, пареща, опасваща и да се простира назад към гърба, кръста, в страничната част на коремната кухина или да създава усещане за пробягване от едно място към друго.

Свързани статии

Имате предиабет, диабет тип 2 или 1

Панкреасът произвежда хормона инсулин, отговарящ за намаляването на нивата на кръвната захар в кръвта. Ако по някаква причина усетите, че слабеете, потите се прекомерно, топло вие без видима причина, гладни сте и непрекъснато изпитвате жажда, то вероятно страдате от диабет тип 1.

Ако пък напълнявате без да сте променили диетата си, отново изпитвате силно изпотяване, дори в зимните месеци, изморявате се лесно, секрецията на мастните ви жлези е повишена, то може би страдате от диабет тип 2, за който не подозирате.

Предиабетът се диагностицира по-трудно, но не е невъзможно. И трите състояния подсказват за проблем с панкреаса.

Гади ви се след като сте яли мазна храна

Понижената секреция на ензими на панкреаса води до прекомерно натрупване на мазнини в тялото. Ако изпитвате силно гадене след консумация на мазни храни, определено трябва да прегледате панкреаса си.

Коментирай