Здраве и красота

Здравословни ползи от желатина

Забавя стареенето на кожата

27.12.2016г. / 14 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички ние сме го консумирали под една или друга форма, а на някои дори е любим. Желатинът присъства в редица хранителни добавки, храни, част е от нашите кулинарни шедьоври. Той представлява прост белтък, получаващ се при хидролизата на колагена от животински кости или хрущяли, варени във вода.

В сухо тегло той представлява около 98% протеин. Въпреки че често го консумираме, рядко се замисляме за неговите здравословни ползи. Споделяме някои от тях.

Контрол на телесното тегло

Някои изследвания показват, че желатинът може да помогне за повишаване на синтеза на човешкия хормон на растежа, а също така и да стимулира обмяната на веществата, благодарение на хранителните вещества и аминокиселините, които съдържа.

Също така е богат на фибри и протеини, което създава усещането за ситост и намалява риска от преяждане. Това го прави подходящ за диетични режими на хранене.

Зарастване на рани

Протеините са от съществено значение за състоянието на кожата и нейното възстановяване след наранявания. Желатинът е богат на протеини, но и на специфична аминокиселина, наречена глицин, която е пряко свързана с намаляване на възпалението.

Това означава, че раните по кожата биха могли по-бързо да заздравеят, ако приемаме допълнително количество аминокиселини и протеини, които ще помогнат в изграждането на нова съединителна тъкан.

Важен е за ноктите, косата и зъбите

Кератинът е един от протеините, който се съдържа в желатина, но също така и изгражда косата, зъбите и ноктите. Консумацията на желатин може да помогне да поддържате доброто здраве, но и да бъдете все така красиви. Тук може да видите как да се погрижите за кожата на лицето си с помощта на желатин.

Важен е за костите и ставите

Желатинът съдържа селен, фосфор и мед, които спомагат за укрепването на костите чрез поддържането на добра костна минерална плътност. Консумацията на желатин може да се приеме като важен защитен механизъм срещу остеопороза.

Също така, някои други открити аминокиселини в него, могат да спомогнат за намаляване на възпалението при състояние като артрит, например. И не на последно място, желатинът може да допринесе за развитието на хрущяла, който укрепва костите и ставите.

Подсилва имунната система

Желатинът съдържа значителни количества пролин – друга аминокиселина, която е свързана с подобряване на имунната функция.

Свързани статии

Това означава, че консумирайки желатин, ние можем да засилим естествените сили на организма.

Забавя стареенето на кожата

Желатинът представлява хидролизиран колаген. Колагенът е един от най-важните елементи в нашата кожа, който спомага за запазването на еластичността и плътността между кожните клетки. Увеличавайки количеството на колаген чрез консумация на желатин, можем да запазим кожата стегната и да забавим нейното стареене.

Снимка: Istock

 

 

Коментирай