Здраве и красота

Най-честите причини за зачервени очи

Какво може да предизвиква този проблем

15.08.2018г. / 12 14ч.
Илияна Николова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Зачервените очи понякога са просто признак на умора и изтощение, но в други случаи подсказват за различни проблеми – някои свързани с инфекции, други с ежедневни обстоятелства.

Ако очите ви са зачервени, но не се сещате за причината, ние ще ви подсетим за някои обстоятелства, при които се наблюдава зачервяване на окото.

Сухота

Сухотата в очите е често срещан проблем. При него се усеща дразнене, парене и е характерно най-вече за хора над 50-годишна възраст. Регулира се с капки за очи или изкуствени сълзи, както и медикаменти, стимулиращи секрецията на сълзи от слъзните жлези.

Имате алергия

Алергичните реакции невинаги манифестират с множество на брой неприятни симптоми. Понякога се проявяват просто със зачервяване и дразнене в окото. Затова и някои хора не си дават сметка, че страдат от алергия.

Медикаменти

Някои лекарства предизвикват зачервяване в очите. Активната съставка ибупрофен например може да предизвика дразнене и зачервяване.

Недоспиване

Липсата на достатъчно сън възпрепятства отмората на очния нерв. На сутринта очите са червени, погледът замъглен и това може да продължи доста дълго.

Алкохол

Злоупотребата с алкохол без дори да сте алкохолици може да повлияе на очите и тяхната свежест. След няколко изпити питиета вечерта, на сутринта очите са червени, сухи и раздразнени. Причината е, че алкохолът има свойството да дехидратира организма.

Пушите

Цигареният дим предизвиква стесняване на кръвоносните съдове. Това от своя страна възпрепятства захранването на слъзните жлези с кислород и потиска възможността им за производство на сълзи. Мозъкът реагира на този процес и в стремежа си да компенсира недостига провокира допълнително разширяване на кръвоносните съдове. Това предизвиква зачервяване и умора на окото.

Свързани статии

Конюнктивит

Конюнктивитът представлява инфекция на лигавицата, обхващаща предната част на очната ябълка (конюнктивата). Причинява се от бактерии, които могат да засегнат едното или и двете очи. Други симптоми на конюнктивит могат да са сърбеж, парене, сълзене, гъст секрет в очите, който засъхва сутрин, чувствителност към светлина.

Били сте на басейн

Ако имате зачервени очи, но не си давате сметка от какво, това може да е отговорът. В басейните се слагат всякакви дразнещи очите препарати, които могат да предизвикат зачервяване и дискомфорт.

Спукан кръвоносен съд

Спукване на капиляр в окото може да го зачерви и да предизвика щипане, парене и дразнене, подобно на усещането сякаш има нещо в окото. Честото спукване на капиляри в окото не е маловажен сигнал. Може да подсказва за високо кръвно налягане.

Снимка: iStock

Коментирай