Здраве и красота

Суперхрани за здраво сърце

Хапвайте горски плодове

24.02.2017г. / 11 59ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Какво ядохте днес? Имаше ли в менюто ви суперхрани? Забързаното ежедневие и хапването на крак сякаш ни карат да забравяме кои полезни и вкусни храни е добре да включваме по-често в менюто си.

Знаете ли, че докато вие спите и си почивате, сърцето не спира да работи. Ето защо е важно да се грижим всекидневно за него, консумирайки суперхрани. Споделяме някои от тях, които доказано могат да ви направят по-здрави и енергични.

Семена от чиа

Семената от чиа съдържат най-високата стойност на омега-3 мастни киселини от всички останали хранителни източници. Това е добра новина за здравето и на вашето сърце, защото тези аминокиселини са важни за хората с висок холестерол, тъй като намаляват триглицеридите в кръвта.

Също така, тази суперхрана е богата на важни за здравето на сърцето минерали като магнезий, калций, желязо, както и на антиоксиданти, протеини.

Зелен чай

Зеленият чай също е богат на антиоксиданти, наречени полифеноли и катехини, които могат да попречат на увреждането на клетките и намаляват риска от от сърдечносъдови заболявания. Според изследвания, любителите на зеления чай страдат по-рядко от инфаркт и инсулт.

Киноа

Киноата е храна култивирана и отглеждана от хиляди години. Счита се за суперхрана, защото не съдържа глутен, богата е на протеини и е богата на незаменими аминокиселини, които са от съществено значение за растежа и възстановяването на тъканите.

Доказано пълнозърнестите храни са едни от най-добрите за здравето на сърцето, а киноата спада към тази група. За да намалите риска от сърдечни болести, хапвайте поне 2 пъти седмично киноа. 

Ядки

Здравословните мазнини, които се намират в ядките ги поставят в списъка на суперхраните. Бадеми, орехи, кашу, всички те съдържат омега-3 мастни киселини, които намаляват риска от образуването на кръвни съсиреци. Бъдете внимателни с консумацията на ядки.

Ако се прекалява с количеството им, това може да допринесе за покачването на телесното тегло, особено в областта на корема. Затлъстяването и трупането на коремни мазнини увеличава риска от сърдечни заболявания. Затова, ако хапвате всеки ден ядки, редувайте ги, нека бъдат в суров вид и не повече от 50 грама.

По-мазни риби

По-мазните риби, като сьомга, пъстърва, сардина, аншоа и херинга, са чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за контрол на високото кръвно налягане, което от своя страна намалява и риска от появата на други сърдечни проблеми.

Свързани статии

Ако не обичате риба, добре е да приемате рибено масло под формата на хранителни добавки. Така няма да допуснете и появата на дефицит на важните аминокиселини и ще поддържате сърцето си в добро здраве.

Горски плодове

Горските плодове, включително годжи бери и акай бери, са суперхрани, богати на флавоноиди, които могат да понижат кръвното налягане и разширяват кръвоносните съдове, което подпомага кръвообращението.

Също така редовната им консумация намалява риска от образуването на плака в кръвоносните съдове. Добавяйте от полезните плодове към смутита, плодови салати и бъдете в добро здраве.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати