Здраве и красота

Три основни ползи от пълноценния сън

И защо трябва да си лягаме по-рано

22.03.2017г. / 13 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Недоспиването е проблем, с който повечето хора се сблъскват. Ежедневието е натоварено, стресът оказва силно влияние върху нервната система, проблемите не дават мира през нощта, а и често денят не стига, за да свършим всичките си задачи.

Хроничната липса на сън или недостатъчното време за спане сериозно уврежда здравето в дългосрочен план.

Кои са трите основни ползи за здравето, които пълноценният сън дава? Знаейки за тях ще ви е по-лесно да се мотивирате да лягате по-рано всяка вечер, за да си набавите ценните часове сън.

Здраво сърце

Сърдечносъдовите заболявания засягат милиони хора по света и най-лошото е, че възрастовата граница на заболеваемост драстично спадна през последните години. Много са факторите, които влияят негативно на здравето на сърдечносъдовата система и един от тях е липсата на достатъчно сън.

Може да се струва странно на някои, но недоспиването, късното лягане, липсата на достатъчно часове сън, ранното ставане, неспокойният сън през нощта, честото будене – всички тези смущения в съня предизвикват сериозни сърдечни проблеми.

Премахва стреса

Стресът се натрупва през целия ден. Това е механизъм, от който не можем да избягаме поради естеството на живота си. Сънят, от друга страна, е другият компенсаторен механизъм, който има за задача да накара тялото да се освободи от натрупания стрес.

За освобождаването на така необходимия мелатонин са необходими преди всичко 7-8 часа пълноценен непробуден сън, както и пълна тъмнина. Мелатонинът има свойството да освобождава тялото от натрупаните хормони на стреса през деня.

Свързани статии

Стимулира мозъчната дейност

За да бъде ефективен и работоспособен, мозъкът има нужда от качествена почивка. Добрият нощен сън е достатъчно силен фактор мозъкът ви да се разтовари от дневното напрежение и да бъде в пълна готовност на следващия ден.

Изследванията показват, че хората, имащи дълъг и пълноценен сън страдат значително по-рядко от мозъчни заболявания, в това число деменции, болестта на Алцхаймер, проблеми с паметта и концентрацията.

Снимка: iStock

Коментирай