Здраве и красота

Ако имате мазна кожа, запомнете тези неща!

Как да туширате лъщенето и да намалите секрецията на себум

01.04.2017г. / 06 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мазната кожа е истинско бедствие. Тя лъщи, върху нея трудно се задържа грим и понижава самочувствието ви. Освен това тя е предпоставка за развитие на бактерии, причиняващи акне и други възпалителни процеси.

Какво трябва да запомните за мазната кожа, за да бъде грижата ви за нея максимално подходяща?

Балансирайте, не изсушавайте

Много жени правят грешката да пресушават мазната си кожа в стремежа да се отърват от лъщенето и непрекъснатото усещане за мокра кожа, създаваща неудобства. Това пресушаване обаче провокира обратен ефект. Мастните жлези секретират още повече себум в стремежа си да компенсират сухотата след измиване. Така кожата става още по-мазна.

Вместо това балансирайте кожата с дълбоко хидратиращи козметични продукти или натурални средства. Това е най-добрият начин да намалите мастната секреция и лъщенето.

Почиствайте в дълбочина

Направете почистващите средства ваш най-добър приятел. Мазната кожа трябва да се почиства много щателно, защото в противен случай се създават условия за размножаване на бактерии, възникване на инфекции и акне.

По-подходящи са химическите ексфолианти

Мазната кожа трябва да се ексфолира щателно. По-подходящи за тази цел са химическите ексфолианти, а не тези с абразивни частици. Те предизвикват раздразнение на кожата и разпространение на бактериите в здравите участъци на кожата. Използвайте салицилова, млечна или гликолова киселина.

Избирайте подходящия тоник

Мненията относно ползването на тоник са разнопосочни. Някои го избягват, други не го пропускат. Едно е сигурно – ако сте с мазна кожа и използвате тоник на алкохолна основа, това ще пресуши кожата ви и ще влоши положението.

Използвайте тоник с неутрално pH, който да балансира склонната към акне мазна кожа.

Никога не пропускайте хидратиращия крем

Не мислете, че хидратиращият крем ще направи кожата ви още по-лъщяща и мазна. Напротив, той ще я балансира и постепенно ще неутрализира свръхсекрецията на себум, причиняващ лъщене.

Матираща основа

Снабдете се с матираща основа за фон дьо тен. Тя ще ви помогне да туширате секрецията на себум и ще задържи грима ви за по-дълго.

Матиращ фон дьо тен

Върху матиращата основа поставете и фон дьо тен с матиращ ефект. Той ще подсили ефекта и ще направи кожата ви идеално кадифена.

Снимка: iStock

Коментирай