Здраве и красота

За какво да питате лекаря си, когато ви изписва лекарство с рецепта?

Важни въпроси, за които да се информирате

18.04.2017г. / 12 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Медикаментите, изписвани с рецепта от лекар обикновено са сериозни лекарства с мощен ефект върху организма. Ето защо е важно да се информирате за това как да ги приемате и с какво можете или не можете да ги комбинирате.

Лекарствата с рецепта имат и своите странични ефекти, които биха могли да се избегнат или сведат до минимум, ако се изпълняват всички лекарски предписания.

За какво задължително трябва да попитате и да се информирате, когато получите предписание за определени лекарства?

„Трябва ли да избягвам някои храни, докато взимам тези лекарства?“

Не пропускайте да зададете този въпрос, защото е добре да се информирате директно от лекаря си, а не само да разчитате на листовката в опаковката. Някои храни могат да засилят или отслабят ефекта на определени лекарства. Други пък биха могли да предизвикат алергични реакции в комбинация с активните съставки на медикамента.

„Мога ли да пия по една чаша вино, докато взимам тези лекарства?“

Алкохолът е особена субстанция, която не се съвместява с редица лекарствени препарати. Задължително попитайте вашия лекар дали е уместно да пиете по време на приема и ако не – колко време след края на приема на лекарството е добре да изчакате преди да пиете алкохол.

„При повръщане трябва ли да взимам веднага още една доза от лекарството?“

Важно е да уточните пред лекаря си кога точно сте повърнали – около 15 минути след приема на лекарството или след повече време. Ако сте повърнали скоро след приема е добре да вземете повторна доза, защото е много вероятно почти нищо от активните съставки на лекарството да не е попаднало в организма ви. Винаги се консултирайте с лекаря си при такива обстоятелства, защото повторният прием в други случаи може да не е препоръчителен.

„Колко дълго е нормално да траят страничните ефекти на лекарството?“

За да разграничите дали изпитвате допустимите странични ефекти или организмът ви страда прекомерно и е нужно да спрете приема веднага, е необходимо да се информирате за това колко дълго обикновено траят страничните ефекти и колко сериозни са те. Така ще знаете в кой момент да спрете приема и да се обадите на лекаря си за съвет как да продължите лечението.

„Мога ли да счупя хапчетата си, за да ги изпия по-лесно?“

Не всички лекарства могат да бъдат стривани или чупени за по-лесен прием. При някои медикаменти е строго забранено целостта им да бъде нарушавана с оглед запазване на оздравителните им ефекти.

Свързани статии

„Трябва ли да провеждам целия курс на лечение?“

При някои лекарства се допуска преждевременно спиране на приема при отминаване на симптомите. Информирайте се дали е възможно във вашия случай и дали няма да е противопоказно да спрете предварително курса на лечение.

„Дали хранителните ми добавки ще се намесят в лечението?“

Някои растителни съставки имат силни ефекти върху лекарствата и обратно. Не подценявайте хранителните добавки, защото те също могат да имат странични ефекти, да отслабят или засилят действието на медикаментите. Кажете на вашия лекар какво взимате и се информирайте дали двете субстанции биха си повлияли.

Снимка: iStock

Коментирай