Здраве и красота

Метаболизъм – как да го ускорим и да отслабнем?

Прости ежедневни правила за бърз метаболизъм и отслабване

06.05.2017г. / 07 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Метаболизмът е основният фактор, който влияе не само върху външния ни вид, но и върху здравето. За да сме здрави, а и за да отслабнем по-бързо и лесно, метаболизмът ни трябва да работи правилно.

Има някои ежедневни стъпки, които ще ви помогнат да ускорите метаболизма и да свалите излишното тегло. Ето кои са те:

Пийте много вода

Това помага на организма да се освободи от токсините. Метаболизмът се засилва и като пиете чаша вода преди хранене. Така ще увеличите усещането за ситост и ще ускорите обработката на мазнини и соли в тялото.

Яжте на всеки 3 часа

Най-добрият механизъм за контрол и регулиране на метаболизма е честото хранене в изключително малки количества. Хапвайте полезна междинна закуска през 3 часа, за да поддържате нивата на кръвната захар. Това е много важно с оглед на ускоряване на метаболизма и отслабване.

Не пропускайте закуската

Никога, ама никога не пропускайте закуската. Тя дава енергиен и метаболитен тласък на организма. Ако хапнете нещо на закуска е много по-малко вероятно да преядете на обяд или на вечеря. Закуската е най-важното хранене за деня.

Не избягвайте мазнините

Мазнините са необходими за правилната работа на клетките. Яжте полезни мазнини и мастни киселини, които имат доказан положителен ефект върху метаболизма. Те са много важни за правилното изграждане и делене на клетките, което ви предпазва и от хронични заболявания.

Избягвайте трансмазнините

Трансмазнините са едни от най-вредните мазнини. Съдържат се в маргарините, обработените и пакетирани храни, продуктите за бързо хранене, хидрогенираните мазнини. Пренасищането с трансмазнини не само ви кара да трупате излишни килограми, но крие риск от депресия, липса на енергия, рак, сърдечносъдови заболявания, диабет.

Движете се всеки ден

Отделяйте време да се движите всеки ден. Не е нужно да правите трудоемки тренировки, а да се движите активно в рамките на деня. Ако работата ви е свързана с продължително седене, не забравяйте да направите 30 минути упражнения след работа или рано сутрин.

Не забравяйте и кардио упражненията

Кардио упражненията са най-добрият начин да засилите значително метаболизма си. Те предизвикват ускоряване на пулса, което е основна предпоставка за по-бързо обработване на хранителните вещества, попаднали в тялото.

Снимка: iStock

Коментирай
Свободно време