Здраве и красота

3 симптома на дефицит на въглехидрати

Защо не трябва да премахвате тези вещества от диетата си?

30.05.2017г. / 12 15ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Избягването на въглехидратите е нож с две остриета. Някои хора избягват изкуствените въглехидрати, сладките храни, захарите, подсладителите. Това е добре за тяхното здраве. Но изключването или прекалено вялата консумация на полезни въглехидрати като плодове и зеленчуци за сметка на други хранителни вещества е вредно и може да има сериозни последици. 

Кетогенната диета например, при която се набляга главно на богати на мазнини и протеини храни за сметка на въглехидратите, дава добри резултати в отслабването и извайването на фигурата, но причинява симптоми, характерни за дефицита на въглехидрати. 

Кои са знаците, че е време да засилите приема на въглехидрати и да спрете да ги избягвате? 

Умора

Липсата на енергия и лесната уморяемост е сигнал, че тялото ви изпитва силен недостиг на въглехидрати. За да презаредите по най-бързия начин батериите, си хапнете една ябълка или банан. 

 

Свързани статии

Главоболие

Когато тялото ви гори повече мазнини, за да създаде енергия, необходима за ежедневните процеси в организма, то образува молекули, наречени кетони. По принцип кетоните се отделят от тялото с урината, заедно със солите.

При дефицит на въглехидрати в организма отделянето на кетони може да предизвика дехидратация, която от своя страна да причини чести и тежки главоболия. 

Настинки 

Въглехидратите спомагат за образуването на антитела срещу различни патогени. Ето защо, ако приемате по-малко от тези хранителни вещества, имунната ви система ще е по-слаба и ще сте податливи на настинки и вируси. 

Коментирай