Здраве и красота

Какво става с организма 10 часа, след като сме се лакирали?

Какви вреди причинява лакът за нокти?

13.06.2017г. / 16 20ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Лакът за нокти е почти неизменна част от общата женска визия. Жените обожават маникюра, а красивите цветни нокти са елегантен завършек на облеклото и излъчването. Лакът за нокти обаче крие редица рискове. Пожълтяването на ноктите е сред най-малките ви проблеми.

Опасностите, които лакът за нотки крие, са свързани с неговата токсичност. Съставките, съдържащи се в лака за нокти, могат много сериозно да увредят здравето на различни равнища. Кои са най-вредните съставки в лака?

Толуен – представлява разтворител, който придава на ноктите гладкост като запазва пигмента на лака дълго време. Толуенът може да повлияе негативно централната нервна система и да причини репродуктивни нарушения. В допълнение от него може да получите главоболие, слабост, замайване, припадъци, гадене.

Формалдехид – силна отрова. Тази субстанция увеличава дълготрайността на лака за нокти. Може да предизвика дерматит и химически изгаряния. За страдащите от алергии формалдехидът е особено опасен, защото може да отключи силна реакция. В по-тежки случаи този химикал може да доведе до рак, конвулсии, смущения в инервацията на мускулите, нарушения на сърдечния ритъм.

Дибутилфталат – използва се за аромат. Наличието на този опасен химикал в лака може да предизвика ендокринни смущения, гинекологични заболявания и заболявания на дихателната система.

Учени направили проучване с група от 24 жени. Шест часа след лакирането на ноктите те установили, че повечето участнички показват повишени нива на дифенил фосфат – производно на трифенил фосфата, който се образува при процесите на метаболизма. 10 часа след лакирането нивата на дифенилфосфат се повишили 7 пъти над допустимите стойности. Резултатите са наистина тревожни.

Свързани статии

Как да изберете лак за нокти, който е безвреден?

Някои опаковки или бутилки лак за нокти съдържат специални обозначения:

  • “5-Free“ означава, че не съдържа формалдехид и производните му смоли, толуен, дибутил фталат или камфор;
  • „3-Free“ пък означава, че лакът не съдържа три от вредните компоненти – формалдехид, дибутилфталат и толуен.

Преди да купите лак за нокти или да се лакирате, обръщайте специално внимание на етикета.

Снимка: pexels

Коментирай