Здраве и красота

Противовъзпалителен студен чай за здраве

Намалява стреса и подобрява настроението

18.07.2017г. / 13 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Хидратацията е от ключово значение за поддържането на добро здраве. В летните месеци не бива да допускаме дехидратация, а да си осигуряваме прием на достатъчно вода, пресни плодове и зеленчукови сокове, както и домашно приготвени студени чайове.

Днес споделяме с вас една рецепта за студен чай с 3 полезни билки, които действат противовъзпалително. Благодарение на тази отвара ще се чувствате по-освежени и енергични. Какво съдържа?

Най-добрите чайове при стрес

Тулси

Тулси първоначално се използва най-вече в Индия. Нарича се още свещен босилек. Билката има редица ползи за здравето, включително помага на тялото да реагира на стреса, предпазва от инфекции и намалява увреждането на ДНК. Също така тулси действа и силно противовъзпалително. Вкусът на чая приготвен от билката е мек и приятен.

Розмарин

Всички пресни билки съдържат масла с много терапевтични свойства, а розмаринът не е изключение. Той е една от най-ценните билки. Прилаган външно се грижи за здравето и красотата на кожата. Приеман под формата на отвара, може да спомогне за подобряване на метаболизма, но действа и противовъзпалително, благодарение на съставка, която се съдържа в него – карнозол.

Най-полезните за здравето видове чай

Мащерка

Мащерката заедно с розмарина са едни от най-често използваните билки в кулинарията. Тя съдържа съединение наречено карвакрол, което подобрява настроението. Отварата от мащерка, както и инхалациите с билката се препоръчват за прочистване на гърлото и носовите проходи, тъй като антивирусните и антибактериални агенти, съдържащи се в нея, могат да проникнат с парата дълбоко в слузните мембрани и да облекчат неразположенията.

Свързани статии

Заедно, трите ценни билки се превръщат в мощна противовъзпалителна комбинация. През летните месеци може да си приготвяте ароматната отвара от тях под формата на студен чай. Ето как:

Необходими съставки:

  • 2 супени лъжици тулси
  • 1 свеж стрък розмарин
  • 4 клонки прясна мащерка
  • 1 литър дестилирана вода

Сварете водата, след това сложете билките в нея и ги оставете да се запарят за 20 минути. После прецедете и сложете в хладилник да се изстуди. Преди да сервирате подсладете по желание.

 

Коментирай