Здраве и красота

Люти чушки "Халапеньо" и техните 5 ползи за здравето

Те са пикантна алтернатива за загуба на тегло

30.07.2017г. / 08 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

В разгара на лятото трапезата ни изобилства от свежи зеленчуци и билки. Вкусовете на всеки от нас се различават. Някои предпочитат зеленчуците, които са естествени диуретици за организма като чушки, тиквички, краставици, докато други винаги искат да добавят малко повече пикантност на ястията си.

Искаме да ви представим любимите ни люти чушки "Халапеньо" (Jalapeño), достатъчно е само да ги опитате, за да разберете по какво се различават от останалите.

Сортът им традиционно се отглежда в град Халапа в Мексико. Имат средна големина, наситен зелен цвят, а за зелените "Jalapeno"се смята, че са по-качествени от червените. Дали е така, вие сами преценете, но вижте защо е добре да ги консумирате по-често.

Пикантна алтернатива за загуба на тегло

Вкусните люти чушки съдържат капсаицин, съединение, което е съставка на много формули за хапчета за отслабване. То буквално изгаря калории и мазнини, а топлината, която създава, ви помага да се изпотите и да изкарате макар и малка част излишна вода.

Консумирането на повече "Jalapeño" е страхотна природна алтернатива на тези хапчета. Ако спазвате диета, добавете към хранителния си план и тези чушки.

Храни, богати на витамин A (галерия)

Естествен назален деконгестант

Ако страдате от настинка и имате упорита хрема, хапнете "Jalapeños. Пикантността на тези чушки има способността да отпуши дори най-запушените ноздри. Само за няколко минути ще намали носните блокажи. Препоръчва се и на пациенти със синузит.

Намаляват риска от появата на сърдечни заболявания, сърдечен удар и дори рак

Проучванията показват, че люти чушки като "Jalapeño"  предизвикват реакции в организма, които са склонни да се борят с тези сериозни здравни състояния. Американската асоциация за изследване на рака вижда сериозни доказателства, че капсаицинът може да елиминира определени видове ракови клетки.

Има доказателства, че лютите чушки също блокират създаването на фибрин, който предизвиква кръвни съсиреци и по този начин се намалява рискът от сърдечен удар.

Богати са на витамини, минерали и антиоксиданти

Още една добра причина да заобичате чушките "Jalapeño" е, че те изобилстват от витамини и антиоксиданти. Знаете ли, че само едно jalapeño може да осигури пълна дневна доза витамин С? Освен това "Jalapeños" осигуряват на организма калий, желязо, магнезий, мед, цинк, флавоноиди и други основни минерали.

Свързани статии

Тези минерали са важни за подобряване на храносмилането, костната плътност, понижаване на кръвното налягане, борба със свободните радикали и успокояване на нервната система. Научните изследвания показват, че антиоксидантите в чушките играят ключова роля в начина, по който клетките стареят.

Облекчаване на мигрената

Проучванията показват, че консумацията на "Jalapeño" може да облекчи болката при мигренозни главоболия. Капсаицинът, съдържащ се в тях е химичното вещество, което инхибира ключовия невропептид, главния преносител на болката.

Коментирай