Здраве и красота

Симптоми на рак на кожата, различни от бенка

Скрити признаци на меланом

04.09.2017г. / 11 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В повечето случаи ракът на кожата е видим. Симптомите са нетипични бенки, кожни изменения, незарастващи лезии, обриви, обезцветяване или промяна в цвета на някои кожни петна и образувания.

В някои по-редки случаи обаче рак на кожата може да се появи без да има видима проява. Какви са симптомите в тези случаи?

Подути лимфни възли на шията

Често тези подутини не могат да се видят. Усещат се при натиск, който понякога е и болезнен. Бучки по лимфните възли могат да се появят и в слабините, подмишниците или в корема – навсякъде, където има лимфни възли.

Болка в коремната област

Освен че болката се появява заради засягането на лимфните възли, тя може да е предизвикана и от факта, че ракът на кожата уврежда и черния дроб при разпространението си. Ако почувствате болка в горната дясна област на корема, не я игнорирайте, а се прегледайте при лекар.

Дихателни проблеми

След като меланомът е метастазирал, той може да засегне белите дробове. Стигне ли дотам се появяват кашлица, задух, дразнене, сухота. Ако тези симптоми не са свързани с бронхит или астма, тогава задължително трябва да се изследвате и за рак на кожата.

Симптоми, подсказващи за рак на щитовидната жлеза

Болки в ставите

Ракът на кожата се разпространява и върху ставите. Появяват се болки, скованост, възпаления, подобни на тези при ревматизъм и артрит. Най-често болят коленете, тазобедрените и раменните стави.

Замъглено зрение

Меланомът засяга меланоцитите, които освен в кожата се намират и в очите. Това са пигментните клетки, даващи цвета им. Зрението може да се засегне не само от метастазирал рак на кожата, но и при първичен меланом, възникващ директно в окото.

6 промени в начина на живот, предпазващи от рак на гърдата

Спазми в червата

В червата също се съдържат меланоцити. Ето защо те също могат да бъдат засегнати както от първичен меланом, така и от разсейки. Появяват се спазми, болки, диария, запек.

Главоболие

Ако страдате от продължително и необяснимо главоболие, то може да е причинено от рак на кожата. В мозъка се съдържат пигментни клетки, които могат да се видоизменят. Така меланомът става скрит и трудно може да се открие. Често това става в напреднала фаза на болестта.

Появяват се когнитивни проблеми, затруднения в мисловните процеси, паметта, главоболия, световъртежи.

Коментирай