Здраве и красота

Топ 5 билки за потискане на апетита

Как да овладеем безконтролния глад

07.09.2017г. / 10 29ч.
Илияна Николова
Шафран. Снимка: istock

Шафран. Снимка: istock

Обичате да си похапвате? Много хора страдат от проблема повишен апетит. Преяждането и желанието за прием на повече от необходимата храна води до затлъстяване, здравословни проблеми, диабет, обездвижване. 

Повишеният апетит предизвиква подуване. Може да се дължи на стрес, хормонален дисбаланс, депресия, нисък прием на фибри, умора. Но в много случаи дори да увеличите приема на фибри проблемът остава. 

Някои билки помагат успешно в контрола на иначе безконтролния апетит. Кои са те?

1. Йерба мате

Чаят от тази южноамериканска билка съдържа хранителни вещества и антиоксиданти, които стимулират мозъчната функция, подобряват храносмилането, повишават енергията и така контролират апетита. 

Билки, които прочистват бъбреците

Пиенето на чай от йерба мате създава усещане за ситост и като полезно следствие от това общият прием на храна за деня намалява. 

2. Зелен чай

Зеленият чай е една от най-здравословните напитки сред всички. Изключително богат е на антиоксиданти. Много изследвания доказват, че има свойството да потиска апетита. Пийте по 1 чаша зелен чай 2 пъти на ден преди хранене. 

3. Етерично масло от грейпфрут

То не е билка, но пък има невероятни свойства по отношение потискането на апетита. Етеричното масло от грейпфрут стимулира метаболизма, намалява подуването и контролира апетита. Ето защо то е и толкова ефикасно за отслабване. Дори не е нужно да го приемате под някаква форма. Достатъчно е да вдишвате аромата му по 15 минути на ден сутрин. 

Свързани статии

4. Шафран

Една от най-скъпите, уханни, екзотични червени подправки – шафранът, има мощно въздействие срещу глада. Изследванията показват, че шафранът се бори с внезапния неистов глад, депресията и емоционалното хранене. Това е много важно не само от гледна точка на отслабването, но и на здравословното състояние. 

5. Червен лют пипер

В червения лют пипер се концентрира голямо количество капсаицин. Това активно вещество е известно с болкоуспокояващите си свойства. Капсаицинът повишава вътрешната телесна температура като по този начин ускорява метаболизма и загубата на излишно тегло. 

Билки, стимулиращи кърмата

Полезен е в контрола на диабета, удължава усещането за ситост и контролира апетита. 

Коментирай