Здраве и красота

Масло от нар – за млада кожа и силна коса

6 предимства на ценното масло

24.09.2017г. / 06 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нарът е сред най-полезните плодове и редовната му консумация доказано подобрява общото здраве. Семената на нара са с високо съдържание на антиоксиданти и имат различни приложения. От тях се получава и чудесно масло, което има редица ползи за здравето и красотата, като елиминиране на стреса и облекчаване на неразположенията свързани с менопаузата. Вижте още за какво е полезно.

Помага при акне

Маслото от семена на нар има антибактериалните и антиоксидантните ефекти, които могат да помогнат за елиминирането на бактериите, които причиняват появата на акне, а също и за ребалансиране на нивата на себума, който кожата отделя.

Елиминира пърхота

Масажирането на малки количества от маслото върху скалпа е отличен начин да овлажните кожата и да стимулирате кръвния поток. Освен това, ароматното масло може да подобри и значително здравето на косата, да предотврати преждевременната ѝ загуба, да елиминира пърхота и дори да стимулира растежа на нова коса.

Природни лекове при уртикария

Подобрява кръвообращението

Подобряването на кръвообращението в организма е отличен начин за предотвратяване на хронични заболявания, подобряване на ефективността на имунната система. Маслото от нар има стимулиращи свойства, които също могат да помогнат за загубата на излишни килограми, подпомагайки метаболизма, намалявайки натрупването на мазнини и като цяло увеличавайки енергийните нива.

Подходящо за всички типове кожа

Всички типове кожа могат да се възползват от това масло. То се абсорбира дълбоко в нея, без да оставя мазни следи. За сухата кожа осигурява дълбоко подхранване, а при мазните кожи спомага за възстановяването им без да запушва порите.

Маслото от нар стимулира пролиферацията на кератиноцити, което насърчава възстановяването на епидермиса. Това помага на кожата да запази младежкия си вид, създавайки нови клетки.

8 от най-добрите съставки в антицелулитните кремове

Помага при кожни проблеми

Флавоноидите, които се съдържат в маслото, заедно с други естествени киселини, го правят силно противовъзпалително средство. В допълнение с неговите антимикробни и лечебни свойства, може да донесе облекчение на тези, които страдат от екзема, слънчево изгаряне и псориазис.

Свързани статии

За добра устна хигиена

Зъбната плака може да причини много дентални проблеми, като бактериални инфестации, болки в зъбите, както и да подейства негативно върху здравето на венците. Маслото от семена на нар почиства добре устната кухина, благодарение на полифенолите, танините и някои киселини, които се съдържат в него.

Може да добавите няколко капки от маслото в чаша вода и да изплакнете устата си или да комбинирате 1-2 капки от него с пастата си за зъби. Преди да използвате маслото от нар, добре е да го тествате на малка част от кожата си, за да видите как ще го възприеме.

Коментирай