Здраве и красота

Ефикасен домашен трик помага срещу косопад

Коя е вълшебната техника срещу изтъняване на косата

12.10.2017г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Косопадът е сериозен проблем както при жените, така и при мъжете. Причините за изтъняването и падането на косата могат да са много – стрес, хормонален дисбаланс, различни заболявания, сезонни промени.

Масажът на скалпа може да допринесе за овладяването на косопада.

Това показват данните от изследване, проведено в Ню Йорк през 2016 година.

Мощна подхранваща маска за коса с авокадо и жълтък

Масажирането на скалпа увеличава притока на кръв в космените фоликули и стимулира техния растеж. Той увеличава активността между гените, за които се знае, че стимулират растежа на косата и потискат възпалението.

Участниците в изследването отбелязват подобрение в дебелината и плътността на косъма.

Масажирането предизвиква разширяване на стените на артериите в скалпа, което подобрява кръвообращението и подхранването на косата с важни хранителни вещества, играещи роля за растежа.

Освен това масажът на скалпа намалява цялостно стреса в организма, облекчава болките в главата, напрежението във врата, намалява хормоните на стрес от надбъбречните жлези, успокоява сърдечния ритъм.

Кога да се прави масаж на скалпа?

Масажирането на скалпа може да се прави при всяко измиване на косата под душа. Той трябва да продължава най-малко 3 минути и да обхваща цялата повърхност на главата.

Свързани статии

Няма нужда от допълнително използване на масла и серуми – достатъчен е шампоанът, който използвате против косопад. Той подхранва в дълбочина скалпа и косъма.

11 причини за косопад

Към него по желание могат да се добавят релаксиращи етерични масла от лавандула, мента, евкалипт. Те имат ободряващ ефект и провокират секреция на серотонин.

Как да правите масаж на скалпа?

Използвайте пръстите си. Масажирайте отначало по-леко, за да раздвижите кръвообращението, след това засилете натиска и интензитета на масажните движения.

Започвайте от периферията на главата и движете към вътрешната ѝ част. Така ще раздвижите и лимфната система. Загряването на кожата чрез масажа стимулира кръвния поток и се отразява благотворно на растежа на косата.

Коментирай