Здраве и красота

Какво не бива да правим след вадене на зъб?

Ограничаване на тютюнопушенето за поне 48 часа

16.11.2017г. / 10 56ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Редовното посещение при зъболекар може да ни спести поредица от неприятни моменти в зъболекарския кабинет. Въпреки това, понякога от независещи от нас обстоятелства се налага да ни бъде премахнат зъб (като мъдреците например).

Следоперативният период е много важен, тъй като могат да възникнат усложнения, ето защо е важно да се избягват някои неща, като:

Избягвайте стреса

Посещението при зъболекар малко или много ни стресира, затова не се нуждаем от допълнително напрежение след премахване на зъб. Стресът е причина за повишаване на кръвното налягане, нарушава се кръвообращението, което пречи на кръвосъсирването на раната.

Цветът на устните може да подсказва за здравословен проблем

Избягвайте някои храни и напитки

След вадене на зъб се препоръчва да консумирате повече течни храни и такива с мека текстура, като яйца, банани, пюрета. Избягвайте твърдите плодове и зеленчуци, твърде топлите и студени напитки, алкохол, пикантните и кисели храни. Храни с високо съдържание на витамини А или С, допринасят за по-бързото заздравяване на раната.

Избягвайте да смучете

За да намалите дискомфорта и да се възстановите по-бързо избягвайте да смучете бонбони, шоколади, да пиете напитките със сламки, освен ако операцията не е била в предната част на устната кухина.

Не на последно място, откажете се за известно време и от цигарите (поне за 48 часа). Те могат да направят болката по-силна, могат да са причина за последващи усложнения, възникване на инфекция и забавят заздравяването на раната.

9 навика, вредящи на имунната система

Избягвайте четката за зъби

Почистването на устната кухина след операция трябва да се случва много внимателно. Избягвайте да четкате тази област, която е близо до премахнатия зъб. Попитайте вашия зъболекар каква паста за зъби да ползвате, докато раната се възстановява, необходимо ли е и с каква дентална вода да изплаквате устата си, трябва ли да ползвате нова четка за зъби. Много е важно да следвате съветите на специалиста за оралната хигиена.

Свързани статии

Избягвайте приема на аспирин

След премахване на зъб, избягвайте да приемате аспирин като болкоуспокояващо или по друг повод. Разреждането на кръвта може да забави съсирването ѝ и по този начин да забави затварянето на раната.

Попитайте вашия зъболекар какво може да приемате като медикаменти, за да намалите болката и риска от инфекции, защото в някои случаи дори се изписва и антибиотик.

За да намалите неразположенията след операцията почивайте повече, пийте достатъчно течности, намалете кофеина и поставете лед на лицето си в тази област, където е извършено премахването на зъба. Това ще намали появата на оток.

Снимка: istock

Коментирай