Здраве и красота

9 начина да увеличите хормоните на щастието

Отдайте се на ароматерапия

25.12.2017г. / 07 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка:istock

Снимка:istock

В какво настроение се намирате днес? Знаете ли, че нашите чувства, независимо дали са положителни или отрицателни, се регулират от хормони и невротрансмитери. Невротрансмитерите са мозъчни химикали, които предават информация между мозъка и тялото.

Тези важни химикали взаимодействат с рецепторите, разположени в мозъка и тялото, за да регулират голямо разнообразие от процеси, включително емоции, страх, удоволствие, радост, гняв и други.

Свързани статии

Според учени, ако всеки ден благодарим за това, което имаме, ако овладяваме нови умения, ние можем да спомогнем по естествен път за увеличаване на усещането ни за щастие.

Въпреки че голям брой биохимикали оказват влияние върху нашите чувства, те могат да бъдат стеснени до четири основни невротрансмитера, които играят важна роля в усещанията за благополучие или щастие.

Допамин – той се свързва с част на мозъка, която осигурява чувството на удоволствие. Синтезира се по време на хранене, полов акт. Наричан е още хормонът на мотивацията и пристрастяването.

Окситоцин – това е любовният хормон, пряко свързан с човешката привързаност, лоялността, доверието.

Серотонин – участва активно в сексуалното поведение, психичното равновесие, начина на хранене, както и върху редица биохимични процеси, които протичат в тялото ни.

Ендорфин – доказано, неговият синтез ни прави по-щастливи, помага ни да се справим със стреса, да намалим излишния глад и увеличава имунния отговор.

Как да стимулирате синтеза на всеки един, вижте в галерията ни.

 

Коментирай