Здраве и красота

15 правила за повече здраве през новата година

Бъдете активни

01.01.2018г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Когато става въпрос за правила за повече здраве и тяхното спазване е трудно да се мотивираме или нашата мотивация не се превръща в добър начин на живот. Новата година е нов етап за всеки от нас. Можем да поставим началото на фантастични промени, които да следваме всеки ден, или казано накратко нова година – нов човек.

Споделяме 15 здравословни правила, с които да започнете вашата положителна промяна.

1. Включете в менюто си повече пресни плодове и зеленчуци.

2. Медитирайте всеки ден. Отделянето на 10-15 минути за медитация ще намали нивата на стрес и тревожност.

3. Спортувайте! Хората бързо се отказват от спорта, защото обикновено започват активност, която не ги кара да се чувстват по-енергични и здрави. Намерете тази, която ще ви поддържа в добра емоционална и физическа форма.

4. Направете „осем часа сън“ приоритет за вас. Не забравяйте, че липсата на сън води до слаба памет, раздразнение, отслабване на имунитета, наддаване на теглото.

5. Един или два пъти седмично следвайте средиземноморската диета. Тя ще ви помага да бъдете във форма и добро здраве. Този вид хранене включва риба, морски дарове, чаша хубаво вино, маслини, зеленчуци, качествен зехтин.

6. Спрете да пропускате закуската. Здравословната закуска не само подпомага изгарянето на излишни мазнини, но намалява риска от преяждане в следващите хранения за деня.

7. Заменете нездравословните закуски между хапванията със здравословни. Хапвайте сушени плодове, сурови ядки, пресен плод.

8. Заменете соковете от кутия с фрешове. Те имат повече хранителни ползи за организма и ви осигуряват и повече енергия.

9. Винаги поемайте по стълбите. Въпреки че е примамливо да се качим или слезем с асансьор, избирането на стъпала ще ви помогне да се раздвижите през деня, освен това стяга и бедрата.

10. Отървете се от лошите навици. Започнете новата година като нов човек. Лошите навици са наричани така, защото вредят на тялото. Тютюнопушене, консумация на алкохол, газирани напитки, заседнал начин на живот, прием на преработени храни и т. н. Нека си останат в старата година.

11. Спрете да казвате „да“ на всичко. Да бъдеш „да“ човек може да се окаже изтощително в даден момент. Ето защо започнете да се грижите повече за себе си, за своите интереси, нужди. В противен случай ще се изтощите емоционално.

12. Не пропускайте да приемате необходимите ви витамини и минерали. Обсъдете с вашия лекар кои добавки са подходящи за вас и започнете годината в добра форма.

13. Осигурете си време за приключения. Работата никога не свършва, но за да бъдем продуктивни, трябва да се отдаваме на любимите ни занимания. Пътувайте, забавлявайте се, отдавайте се на отдих. Всичко това ще ви зареди с положителни емоции.

Свързани статии

14. Използвайте слънцезащитни продукти всеки ден. Независимо от сезона, слънцезащитната козметика е много важна. UV лъчите нанасят щети през цялата година и през зимните месеци също може да получите пигментни петна върху лицето си. Затова нанасяйте козметика, която има поне 25 слънцезащитен фактор.

15. Елиминирайте негативните хора край вас. За да бъдете здрави и щастливи през новата година, обградете се само с положителна енергия.

Снимка: Istock

Коментирай