Здраве и красота

10 неща, които повишават риска от рак

Освен пушенето

04.01.2018г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много обстоятелства в модерния начин на живот повишават риска от рак. Често самите ние допринасяме допълнително за влошаване на здравословните условия на живот, с което увеличаваме още риска от възникване на злокачествено заболяване.

Кои са 10-те неща, които най-осезателно повишават риска от рак в нашето ежедневие?

1. Пушите/ позволявате да се пуши в дома ви.

Ако сте пушач е ясно, че сте по-застрашени от развитие на рак не само на белите дробове, а изобщо. 9 от 10 случая на рак на белите дробове са предизвикани именно от тютюнопушене. Ако обаче не сте пушач, но позволявате у вас да се пуши, сте не по-малко застрашени от опасното заболяване.

Симптоми и превенция на рак на яйчниците

2. Имате наднормено тегло.

Излишните количества мастна тъкан не просто пречат да закопчаете панталоните си – те стимулират отделянето на допълнителни количества естроген и други хормони. Това провокира клетъчното разрастване, ускорено делене и злокачествено изменение и разрастване (пролиферация) на клетките. Целият този процес повишава многократно риска от поява на рак.

3. Пропускате слънцезащитния крем.

Без значение дали е лято или зима, кремът със защитен фактор против ултравиолетовите лъчи е важен. Той предпазва от опасни изменения в кожните клетки, а и не само в тях.

4. Навършили сте 65 години.

Изследванията в световен мащаб сочат, че хората изпадат в по-голям риск от рак във възрастта между 65 и 74 години.

Наблягането на полезни хранителни вещества помага за намаляването на риска от злокачествени заболявания. Сред храните, доказано полезни в борбата с рака са зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите храни, бобовите растения и семената.

5. Седите прекалено много.

Продължителното седене, работа на бюро, прекарване на време пред телевизора, изобщо обездвижването е пагубно за здравето.

6. Ходите прекалено малко.

Ходенето е най-естественото движение, което човешкото тяло може да извършва. То е невероятно полезно. Енергичните разходки раздвижват кръвообращението, заздравяват сърцето, регулират хормоналния баланс, понижават кръвната захар, редуцират излишното тегло.

6 промени в начина на живот, предпазващи от рак на гърдата

Така цялостното здраве се подобрява, а рискът от поява на рак намалява.

7. Заспивате пред телевизора често.

Тютюнопушенето и излагането на пряка слънчева светлина без защитни средства е доказано канцерогенно. Оказва се обаче, че и продължителното излагане на изкуствена светлина, каквато е тази на телевизионния екран, повишава риска от рак.

Изследвания по темата сочат, че облъчването със светлина от телевизора повишава риска от рак на гърдата, простатата и дебелото черво.

8. Не отказвате питие.

Алкохолът е един от факторите, повишаващи риска от рак. Проучванията показват, че препоръчителният прием на алкохол за жените е 1 чаша на ден, а за мъжете не повече от две. Прекрачването на тази граница увеличава риска от туморно изменение на клетките.

9. Консумирате пържено или печено на грил месо.

Пърженето и гриловането, особено на високи температури, доказано причинява промени в ДНК, които увеличават риска от рак. При този тип термична обработка на месото се образуват канцерогенни съединения, предизвикващи рак на гърдата, дебелото черво, простатата, стомаха, хранопровода и други органи.

10. Имате фамилна обремененост.

Ако ваш близък роднина по права линия е заболял от рак в по-ранна възраст, шансовете този злокачествен процес да е предизвикан от генетични предразположения е по-голям.

Коментирай