Здраве и красота

Причини очите ви да изглеждат по-стари

Тютюнопушенето може да ускори стареенето на кожата

05.01.2018г. / 11 29ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Знаете ли, че първите признаци на стареене започват да се появяват около очите? Тъмни кръгове, торбички, бръчки, увисване на клепачите. Въпреки че появата на бръчки е естествен процес от жизнения цикъл, често ние сами допринасяме за по-бързото стареене на кожата.

Какво освен енергичното почистване на грима, може да направи очите ни да изглеждат по-стари, вижте в следващите редове.

Недостатъчен сън

Всички знаем, че е препоръчително да спим поне 8 часа. Неспазването на тази препоръка или индивидуални нужди, некачествения сън, може да ни накарат да изглеждаме по-възрастни. Недостатъчният сън е една от най-очевидните причини за образуване на тъмни кръгове.

Това е така, защото липсата на сън прави кръвоносните съдове под очите да се разширяват и по този начин създава нюанс, който става видим, тъй като кожата под очите ни е изключително тънка и деликатна. Освен тъмните кръгове, липсата на почивка е причина за образуването на торбички.

Увреждане от слънцето

Известно е, че слънчевите UV лъчи причиняват много проблеми, свързани с кожата, включително пигментация и меланом. Няколко експерти смятат, че излагането на слънце е една от най-големите причини за застаряването.

Кожата около очите ни е по-податлива на увреждане, тъй като е много по-тънка и по-деликатна. Когато не нанасяме слънцезащитна козметика се увеличава рискът от появата на тъмни петна около очите, което ни кара да изглеждаме по-стари и уморени.

Идеи за грим с очна линия (галерия)

Вреди нанесени от грима

Използването на гримове с изтекъл срок на годност може да предизвика дразнене на деликатната кожа. Също нередовното почистване на грима или използването на неподходяща козметика за тази цел, може да причини изсъхване и по-бързо стареене на кожата.

Остатъчният грим върху кожата също може да запуши порите и да предизвика образуването на черни точки, акне. Ако не обърнете внимание на това как се грижите за кожата си вечер, сутрин, рискувате да нарушите запасите на кожата от колаген, който я поддържа здрава и еластична.

Тютюнопушене

Тютюнопушенето може да ускори стареенето на кожата ни. Проучвания установяват, че пушенето е една от най-големите причини за появата на бръчките на лицето. Никотинът стеснява кръвоносните съдове, които са по-близо до повърхността на кожата.

Това нарушава притока на кръв и кислород към кожата, което води до по-бързото ѝ състаряване. Освен това тютюнопушенето е причина и за по-бързото намаляване на колагена в кожата.

Свързани статии

Генетични фактори

Генетиката играе голяма роля в скоростта, с която човек застарява. Ако вашите родители или баби и дядовци, са развили бръчки или тъмни кръгове от най-ранна възраст, тогава е вероятно да ги развиете и вие. Въпреки че генетичните фактори играят важна роля, като се полагат допълнителни грижи, може да се забави процесът.

4 признака, че прекалявате с козметичните продукти

Неправилно ексфолиране

Може да обичаме ексфолирането, тъй като ни помага да постигнем по-гладка и подмладена кожа. Но прекомерната ексфолиация, особено на кожата около очите ни, може да причини повече увреждания. Кожата около очите е силно чувствителна и кръвоносните съдове под тях могат лесно да се разкъсат. Ако използвате ексфолиант, не забравяйте да не го нанасяте в зоната около очите.

 

Коментирай