Здраве и красота

5 симптома на дефицит на витамин B12

Скрити сигнали за недостиг на важния елемент

12.01.2018г. / 11 59ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин В12 е изключително важен за организма. Наричан е енергиен витамин, защото насърчава здравословната функция на нервната система. Има свойството да стимулира производството на червени кръвни клетки и да управлява деленето на ДНК веригите.

Този витамин се набавя чрез храната и хранителните добавки при тежки дефицити. Месото, млечните продукти, зърнените храни са сред най-добрите източници на витамин В12. Затова, ако сте веган или сте на безглутенов режим е твърде вероятно да страдате от известен дефицит на витамин В12.

Храни, по-богати на витамин C от портокалите

Липсата или недостигът на витамин В12 може да окаже сериозно негативно влияние върху отделни функции на организма.

Кои са основните симптоми на дефицит на витамин В12?

1. Слабост и умора.

Един от ранните признаци на липса на витамин В12 е умората, която се появява без видима причина. Човек усеща тялото си сякаш няма сили да извършва обикновени действия. Дори ходенето изморява.

За да се установи дали е налице недостиг на важния витамин са необходими допълнителни кръвни изследвания. Най-често намаленото количество кислород в кръвта подсказва за анемия, която също е свързана с дефицита на витамин В12.

2. Изтръпване на крайниците.

Наблюдава се тръпнене и мравучкане по ръцете и краката, както и по пръстите. Тези симптоми са вследствие на нарушената функция на нервната система, която е пряко свързана с витамин В12.

3. Загуба на равновесие, лош баланс.

Витамин В12 играе важна роля за вестибуларния апарат. Дефицитът му може да доведе до загуба на чувствителност. В някои по-тежки случаи може да бъде засегната цялата осезателна способност. Освен това собствените възприятия за пространството и позицията на тялото в него също могат да бъдат силно нарушени.

Витамини и минерали за щитовидната жлеза

Възможно е да се появи световъртеж, прималяване, замъгляване на зрението, нестабилност, блъскане в предмети при движение.

Свързани статии

4. Объркване.

При недостатъчно количество на важния витамин в тялото човек започва да забравя, да се чувства дезориентиран, да се обърква при разговор или при ориентиране в пространството. При тежки дефицити на витамин В12 могат да се имитират дори симптоми на деменция.

5. Депресия.

Хората, които се чувстват странно и необичайно потиснати и безрадостни без конкретна видима причина, по всяка вероятност страдат от дефицит на витамин В12. Ако в последните седмици и месеци не сте преживели семейна драма, проблеми в работата, здравословни проблеми или други главоболия, които биха могли да ви доведат до депресия, една от опциите е недостиг на витамин В12.

Коментирай