Здраве и красота

6 билки за добро храносмилане

Помагат при газове и подуване

09.02.2018г. / 10 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравата храносмилателна система е нещо, което сме склонни да приемаме за даденост – докато тя не реши да ни напомни, че е важно да се грижим добре за нея. Хапването на крак, предменструалният синдром, лошото качество на храната, застоялият начин на живот и т. н. могат да бъдат причина за възникването на храносмилателни проблеми.

От подуване и газове в корема, до по-сериозни състояния, причините за появата на тези неразположения могат да бъдат много.

Някои прости стъпки могат да помогнат да се предотврати нарушено храносмилане. Например, консумирането на някои полезни за здравето на храносмилателната система билки като градински чай, магданоз, както и:

Розмарин

Една от най-полезните билки за здравето на стомаха и червата е розмаринът. Консумацията му под формата на чай или добавен към ястия, може да помогне за облекчаване на гладката мускулатура на лигавицата на храносмилателния тракт и работи като антиспазматик. Според изследвания розмаринът действа срещу Helicobacter pylori, бактериите, които са причинители на язви, гастрит.

Маточина

Маточината, наричана и лимонов балсам е билка, която принадлежи към семейството на ментата и може да направи чудеса, облекчавайки нежеланите газове, подуване на корема и болка поради лошо храносмилане. Освен това има мощно действие срещу Helicobacter pylori. Билката обикновено се приема под формата на чай.

Мента

Хубав чай от мента може да си поръчате навсякъде за пиене, когато страдате от стомашни и чревни неразположения. Ментата стимулира синтеза на жлъчка, като по този начин подпомага храносмилането. Нейните антибактериални свойства също се борят срещу Helicobacter pylori.

Босилек

Босилекът се използва от векове в аюрведа за лечение на редица заболявания, включително храносмилателни проблеми. Тази ароматна билка има антиспазматичен ефект, което я прави подходяща за облекчаване на спазми, газове и подуване на корема.

Добавяйте босилек към вашите салати, ястия, сосове, смутита. Може да си направите малко количество сок от босилек и джинджифил и към него да добавите млян черен пипер за по-добро храносмилане.

Свързани статии

Майорана

Майорана е една от най-често използваните подправки в кулинарията, която е сродна на ригана. И тази билка е ефективна срещу Helicobacter pylori и традиционно се използва за облекчаване на храносмилателни нарушения. Освен това е богата на витамини и минерали. С нея може да овкусите вашите салати, супи, маринати, хлябове, а защо не и смутита.

Риган

Риганът подобрява храносмилането чрез увеличаване синтеза на жлъчка, което помага на тялото да смила и абсорбира мазнини. Също така помага при борба с определени бактерии, чревни вируси. Риган може да добавите към вашите рецепти, смутита, да го комбинирате с други билкови запарки.

Коментирай