Здраве и красота

Какви рискове крие бързото хранене?

Лошото храносмилане е едно от тях

31.01.2018г. / 14 13ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какво консумирахте днес и в какво количество? А как изядохте вашата закуска, обяд, следобедна закуска? Живеем динамично и това е най-честото оправдание, което слагаме пред нашите навици на хранене и здравословното състояние, което е следствие от тях.

Хапваме бързо, дори и да имаме дълга обедна почивка. Поглъщаме храната без да се наслаждаваме пълноценно на вкуса ѝ, а това носи редица рискове за здравето ни.

Вижте защо не е добре да се храним бързо.

Увеличава се рискът от преяждане

Знаете ли, че отнема около 20 минути, докато стомахът ви „съобщи“ на мозъка, че е получил достатъчно храна? След това мозъкът ви подава сигнал да преустановите консумацията на храна. Но когато се храните бързо, този комуникационен канал се нарушава, защото сте склонни да приемете повече храна в кратък интервал от време. Според японски учени, хората, които се хранят бавно и спокойно са склонни да приемат по-малко калории от останалите.

Нарушава се храносмилането

Може би не знаете, но на всяка хапка ѝ е необходимо между 7 и 15 секунди, за да достигне до стомаха. Бързото хранене крие рискове не само от преяждане, но и от появата на храносмилателни проблеми, най-честият от които е гастроезофагиален рефлукс. В някои по-тежки случаи това може да доведе до стесняване на хранопровода, което затруднява преглъщането на храната. Други проблеми, свързани с храносмилането, които може да причини бързото хранене са хълцане и подуване на корема, газове.

Според последни проучвания бързата консумация на храна, нестарателното ѝ сдъвкване, може да доведе до натоварване и дори да предизвика проблеми със сърцето.

Изследването е установило, че хората, които се хранят бавно и се наслаждават на храната си са по-малко склонни да затлъстеят и да развият метаболитен синдром – комбинация от нарушения в организма, които увеличават риска от сърдечни заболявания, диабет. Тези нарушения включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар на гладно.

Специалистите смятат, че бавното хранене може да бъде решаваща промяна в начина на живот, която да предотврати появата на метаболитен синдром.

Учените добавят, че когато хапваме бързо, ние не се усещаме сити и сме склонни да преяждаме. Това предизвиква колебания в нивата на глюкозата в кръвта, което може да доведе до инсулинова резистентност.

Как да забавите скоростта си на хранене?

1. Започнете, като промените средата, в която се храните. Бъдете селективни за това с кого се храните, къде се храните, дали това е на бюрото ви, пред компютъра, пред телевизора. Осигурете си приятно място за хапване. Не се хранете с хора, които се хранят бързо.

2. Избягвайте стресовите и вълнуващи разговори по време на хранене.

3. Огледайте добре храната в чинията ви. Какво съдържа, опитайте се да се насладите на всички вкусове, които всяка хапка ви осигурява.

4. Когато се храните у дома, ако обичате да слушате музика, нека тя да бъде бавна, приятна, а не динамична.

5. Осигурете си приятна светлина у дома, когато се храните. Може би свещи.

Свързани статии

6. Обърнете внимание на качеството на храната. Ако днес трябва да изядете сандвич на крак, то нека да е приготвен у дома, с полезни съставки.

7. След като сте се нахранили не бързайте да хапвате десерт, а ако много ви се дояде сладко, опитайте се да го замените с плод или лъжичка мед.

8. Внимавайте с храните, които имат висок гликемичен индекс. Те повишават нивата на кръвната захар, карат ни да пълнеем, а след тяхната консумация сме по-гладни и мудни. Това са всички сладки лакомства, тестени изделия, чипсове, овкусени ядки, газирани напитки и други.

Коментирай