Здраве и красота

Ранни симптоми на ревматоиден артрит

Тревожни сигнали за автоимунно заболяване

19.02.2018г. / 13 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Болки в ставите, подуване, парене, възпаление, скованост, износване на ставното вещество или по-точно ставния хрущял, са все класически симптоми на артрит.

Артритът обаче е общо понятие, което хората погрешно употребяват както за остеоартрит, така и за ревматоиден артрит. А това са две съвсем различни заболявания.

Остеоартритът е характерен за по-напреднала възраст, въпреки че не е директно свързан с нея. Той представлява дегенеративно възпалително заболяване на една или повече стави, което предизвиква износването на ставния хрущял.

4 заболявания, свързани със зъбните инфекции

Това прави състоянието болезнено. Движенията са затруднени, налице е скованост на ставите, която се влошава при студено и влажно време.

Ревматоидният артрит, от друга страна, е автоимунно заболяване, което не касае възрастта. Среща се и при по-млади хора. Засяга не само ставите и хрущялите, но и тъканите на останалите органи в цялото тяло. Предизвиква възпаления, болки и куп други неприятни състояния.

Кои са скритите ранни симптоми на ревматоиден артрит?

* Статията е информативна. При съмнение за здравословен проблем се консултирайте с лекар. 

Умора

Умората е характерна за редица други заболявания и състояния. Често се пренебрегва именно заради това. При ревматоиден артрит също е налице силна умора, която може да е придружена с лека депресия. Дължи се на повишеното възпаление в цялото тяло.

Съвсем леко повишена температура

Друг характерен симптом на ревматоидния артрит е леко повишената температура, която се поддържа задълго. Тази температура е от порядъка на 37-37,3 градуса и причинява неудобство, главоболие, безпокойство, отпадналост.

Слаб апетит и загуба на тегло

Неконтролираните възпаления в тялото причиняват загуба на апетит и цялостно неразположение. Това потиска желанието за хранене, последствие от което е и рязкото отслабване.

Куркумата намалява симптомите на ревматоиден артрит

Сухота в очите и устата

Често срещан симптом при ревматоиден артрит е сухотата в лигавиците. Настъпва заради разрастването на възпалението в тъканите, което засяга очите и устата. Първоначално се усеща само като леко раздразнение.

Скованост

Много хора с ревматоиден артрит изпитват скованост, особено рано сутрин след ставане. Трябва им известно време, за да се раздвижат. Това усещане за невъзможност за нормално движение ограничава възможностите за нормално извършване на някои ежедневни дейности и спорт.

Болки в гръдния кош

Един от най-изненадващите симптоми на ревматоиден артрит е болката и притискането в гръдния кош. Този симптом е характерен и за други заболявания, затова рядко се свързва с ревматоидния артрит още в самото начало, въпреки че е един от ранните показатели за него.

 

Коментирай