Здраве и красота

Най-голямата грешка, която правим с дрехите след химическо

Коя е тя

12.02.2018г. / 12 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

На всички ни се е случвало – бързаме след работа до химическото чистене, грабваме дрехите, качваме се в колата до вкъщи. Прибираме се и по най-бързия начин закачаме дрехите в гардероба заедно с найлона. Отпускаме се блажено на дивана след изтощителния работен ден, пълен с напрежение и сме доволни, че сме успели да хванем химическото преди да затвори.

Дотук добре. Обаче има един проблем и това е найлоновата опаковка, в която са ви връчили дрехите от химическото.

Хората по презумпция прибират дрехите си заедно с найлона, защото смятат, че така ще запазят дрехите си за по-дълго чисти и предпазени от прах в гардероба или дрешника. Грешно!

4 съвета за удължаване живота на пералнята

Проучванията показват, че синтетичната опаковка, каквато е найлонът, съсипва дрехите. Той задържа влагата под себе си, както и сухият препарат, използван за почистване в химическото.

Тази комбинация може да нанесе щети на дрехата, да я обезцвети, да я направи податлива на накъсване или да прихване мухъл или плесен. Както знаем, почти няма начин да заличите мухъл от дреха.

Как да премахнем неприятна миризма от дрехите?

Продължителното съхранение на дрехите в найлон крие риск от пожълтяване и изтъняване на тъканите.

Затова имайте предвид, че найлоновите торби са предназначени за временно ползване и пренасяне от химическото до вкъщи. След това е противопоказно за дрехите ви да ги държите в найлон, особено в гардероба.

Коментирай