Здраве и красота

4 храни, които правят децата по-умни

Богати на важни витамини и минерали

26.02.2018г. / 11 42ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

„Ти си това, което ядеш.“ Мъдра мисъл, която трябва да си припомняме по-често, ако искаме да бъдем здрави. Това разбира се важи и за храната, която консумират децата ни, тъй като тя е от съществено значение за тяхното развитие.

Макар че няма магическа храна, която да превърне детето ви в гений, със сигурност има храни, които могат да подпомогнат когнитивните способности на малките. Като едни от най-полезни за здравето на мозъка храни са риба, чисто месо, мляко, боб.

Споделяме още 4 храни, които да направите част от менюто на децата.

Боровинки

За всеки родител е известно колко е трудно да накараш едно дете да яде полезни храни, които не желае.

За щастие, една от най-добрите храни, които могат да помогнат за подобряване на мозъчните функции на подрастващите, са вкусните боровинки, с които може да направите и по-интересни чиниите на децата, когато им сервирате плодови салати, закуски.

Както боровинките, така и малините съдържат съединения, които подобряват паметта. Въпреки че малките запомнят лесно информацията, вкусните плодове ще им осигурят допълнително енергия за учене, както и важните калий, фосфор, витамин А, витамини от групата В.

Ябълки

Децата ги харесват под формата на свеж сок или просто така да си ги хапват. Но какво прави ябълките толкова полезни за здравето ни?

Оказва се, че сочните плодове могат да ни помогнат да се предпазим от вредното въздействие на химикалите, които могат да причинят увреждане на мозъчните клетки. Също така ябълките са богати на антиоксиданти, калий, магнезий, фосфор, витамини А и С, витамини от групата В, фибри.

Яйца

Яйцата са друга храна, която може да направи децата по-умни, ето защо може да ги направите част и от вашата здравословна закуска, ако все още не сте.

Според изследвания, консумацията на яйца за закуска, осигурява здравословна доза омега-3 мастни киселини, които предпазват мозъка, както и витамин Е, който може да помогне за борба с депресията.

Свързани статии

Също така яйцата съдържат редица основни хранителни елементи, важни за развитието и растежа на децата, като фосфор, калий, калций, магнезий, витамини от групата В и други.

Черен шоколад

Шоколадът е любимо лакомство на децата. Тъй като няма как да не им даваме да хапват по малко от него, по-добрият вариант е да им предложим да опитат черен шоколад. Благодарение на какаото в него, той спомага за подобряване на кръвообращението, подобряване на паметта, подобрява настроението и не повишава толкова нивата на кръвната захар, за разлика от другите любими лакомства на децата.

 

Коментирай