Здраве и красота

6 неща, които отключват херпес

Основните спусъци, които причиняват поява на мехури по кожата

09.03.2018г. / 11 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки, който е имал херпес поне веднъж в живота си, знае колко неприятни сценарии могат да се напишат по темата.

Представете си, че излизате за важно събитие, отивате на среща, на рожден ден или имате важна презентация в работата. Усещате напрежение в устните. Имате чувството, че всеки момент зоната около пробива ще се пръсне. Появява се херпес, който не може по никакъв начин да бъде прикрит с грим. Просто ужас!

Да не говорим, че херпесите се появяват винаги точно в най-неподходящия момент.

Натурални средства срещу генитален херпес

Веднъж заразен с вируса на херпес симплекс, човек живее с него цял живот. Той остава латентен в тялото и може да не се прояви по никакъв начин, освен ако не бъде предизвикан.

Кои са спусъците, които предизвикват пробив на херпес?

Вирусна инфекция 

Най-честата причина за поява на мехур, причинен от херпес симплекс, е вирусната инфекция. Тя отслабва имунната система, което позволява и на вируса на херпес да атакува тъканите.

Висока температура, треска

Високата температура е друг спусък, който трудно може да бъде контролиран. Лекарите препоръчват практикуване на стриктна хигиена с цел избягване отслабването на организма вследствие на досег с вируси и патогени.

Стрес

По някои краища на България наричат херпеса стресница. Това не е случайно. Хората от десетилетия са забелязали, че в много случаи пробивът настъпва при стрес.

Херпес – алтернативни методи за облекчаване на симптомите

Свързани статии

Хормонални промени

Някои промени в нивото на определени хормони може също да предизвика поява на херпес. Сред тях е менструалният цикъл, което е трудно за контролиране, тъй като е неизбежен момент от месеца за повечето жени в детеродна възраст.

Умора

Недоспиването и хронично претовареното ежедневие отслабват имунната система. Тя не може да се бори с латентния вирус на херпеса като му позволява да пробие и да причини мехури по кожата и вътрешните тъкани.

Излагане на вятър или слънчева светлина

Атмосферните условия също биха могли да са в основата на появата на херпесния пробив. Стоенето дълго време на течение на открито или на слънце отслабва защитните сили на кожата, което води до нейната дехидратация. Зле хидратираната кожа е податлива на различни кожни проблеми, включително и поява на херпес за онези, които носят вируса в себе си.

Коментирай